NOS NieuwsAangepast

'Kameraad' Kim Jong-il overleden

Vannacht om vier uur meldde de Noord-Koreaanse staatstelevisie dat Kim Jong-il, 69 jaar, is overleden aan wat vermoedelijk een hartstilstand was. Naar alle waarschijnlijkheid neemt zijn 27-jarige zoon, Kim Jong-un, het stokje van zijn vader over.

De Noord-Koreaanse dictator is afgelopen zaterdag al overleden, maar het nieuws werd vannacht pas naar buiten gebracht. De hartstilstand gebeurde tijdens een treinreis. Kim Jong-il kampte al langer met gezondheidsproblemen.

Strakke hand

Jong-il regeerde sinds 1994 het land met strakke hand en is zeer geliefd bij de Noord-Koreanen. Een greep uit het aantal bijnamen die de dictator genoot: 'Kameraad', 'Wijze leider', 'Briljante leider' en 'Grote generaal'. Het land, dat uit circa 22 miljoen inwoners bestaat, volgt een sterk stalinistische koers. Er zijn drie communistische partijen die verenigd zijn in het Democratisch Front voor de Hereniging van het Vaderland terwijl oppositie niet is toegestaan. Al eerder werd bekend dat er zo'n 200.000 Noord-Koreanen worden vastgehouden in politieke strafkampen.

Zoon

Kim Jong-un, de 27-jarige zoon van Kim Jong-il, neemt waarschijnlijk het bewind van zijn vader over. Over deze zoon is weinig bekend, zelfs zijn leeftijd is niet helemaal zeker. Hij is de jongste van drie zonen en zijn naam betekent 'rechtvaardige wolk'. Verwacht wordt dat de jonge generaal het militaire bewind van zijn vader voortzet.

Zuid-Korea

Buurland Zuid-Korea reageerde direct op de dood van Kim Jong-il door het leger in een verhoogde staat van paraatheid te stellen. De landen zijn officieel nog altijd in oorlog met elkaar, al heeft de Zuid-Koreaanse leider zijn landgenoten opgeroepen de kalmte te bewaren en gewoon met hun dagelijks leven door te gaan. Ook de Aziatische beurzen reageerden op de dood van Jong-il: de beurs in Seoul daalde direct na bekendmaking met 5 procent. Zuid-Koreaanse media zeggen vandaag dat Noord-Korea ook een korte-afstandsraket heeft gelanceerd aan de oostkust. Of er een verband is met de dood van Kim Jong-il is, is onduidelijk.

Rouw

Inmiddels rouwen Noord-Koreanen massaal om het verlies van hun grote leider. Vlaggen hangen halfstok, winkels zijn gesloten en mensen laten hun tranen de vrije loop, aldus een Chinese verslaggever die in de hoofdstad Pyongyang is. De nationale rouw zal tot 29 december duren.

Talenten

Kim Jong-il stond in officiële biografieën bekend als een veelzijdig man. Of het allemaal waar is, is een tweede maar zijn verschillende 'achievements' zijn bron voor veel satire. Zo was hij onder andere in staat om drie volledige opera's te schrijven, minstens 1500 boeken te publiceren en zelfs het weer kon hij beïnvloeden door simpelweg zijn gedachten te gebruiken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl