NOS NieuwsAangepast

Wat kost een student?

Een rechter in Amsterdam heeft vrijdag besloten dat universiteiten het collegegeld van een tweede studie moet baseren op de kostprijs. De universiteiten wilden het collegegeld bepalen aan de hand van het uitblijven van inkomsten door het schrappen van overheidssubsidie. De universiteiten en het SCAU, Stichting Collectieve Actie Universiteiten, moeten nu van de rechter in discussie met elkaar om te bepalen wát precies de kostprijs is van een student. Of het collegegeld wordt verlaagd ligt aan de uitkomsten van de gesprekken tussen de twee.

Het SCAU heeft in september acht universiteiten aangeklaagd. Dit deden ze omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de hoogte van het collegegeld voor een tweede studie word bepaalt. Volgens het SCAU liggen de kosten voor een tweede studie soms duizenden euro's hoger dan het wettelijk collegegeld van 1713 euro per jaar (2011-2012). Hier kun je zien hoeveel het verschilt.

En nu?

Zolang de discussie duurt tussen het SCAU en de universiteiten, zijn de universiteiten nog vrij om te vragen wat ze willen voor een tweede studie. De definitieve uitspraak van de rechter volgt in mei 2012, zegt de woordvoerder van het SCAU. Die verwacht dat de universiteiten vasthouden aan hun standpunt en dat de rechter uiteindelijk in mei de knoop echt moet doorhakken. De universiteiten waren op dit moment niet bereikbaar voor commentaar.

De rechtszaak draait nu nog om collegegelden voor studies in de sociale wetenschappen, letteren en rechten. Het SCAU roept alle studenten, ook van andere studies, op die een tweede studie doen of willen gaan doen om zich te melden op de site van de stichting.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl