NOS NieuwsAangepast

Android-gebruikers vaker de klos

Een app met een virus, die zullen we mogelijk steeds vaker tegenkomen in de Android Market. Gisteren haalde Google, eigenaar van het besturingssysteem, al 22 apps uit het assortiment. Deze apps bevatten het programma RuFraud. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers worden aangemeld voor een dure smsdienst zonder dat ze daar vanaf weten. Onlangs bleek uit onderzoek dat Androidgebruikers vergeleken met gebruikers van andere besturingssystemen vaker de klos zijn, waarom is dat eigenlijk?

Onder de 22 apps met RuFraud zaten kloons van populaire spelletjes, zoals Angry Birds en Cut The Rope. Verder ging het om negen horoscoop-apps en Twilightwall-paperapps. Wanneer je deze had gedownload stuurde de telefoon dure smsjes, je was er ongeveer 3,50 euro mee kwijt.

Android is voor internetcriminelen een makkelijker target omdat platforms als de Apple Appstore en de Windows app Phone Marketplace gesloten zijn. Bij Windows en Apple moeten apps eerst een broncode krijgen voordat het de store in gaat, daarom wordt een frauduleuze app al snel onderschept.

Bij Android maken ze gebruik van het permissiemodel. Veel apps vragen voordat je ze start of ze gebruik mogen maken van bepaalde functies op de telefoon, zoals het gebruik van gps. Bijna iedere app vraagt wel toestemming voor iets en daardoor klikken gebruikers vaak snel door. Ze hebben dan bijvoorbeeld niet door dat je toestemming hebt gegeven om je telefoon smsjes te laten versturen.

Steeds meer

Een andere reden is dat Androidtelefoons erg populair zijn waardoor internetcriminelen een grotere groep hebben die ze kunnen bereiken. David Emm, een veiligheidsonderzoeker bij Kaspersky, denkt dat er komend jaar steeds meer foute apps in de market komen. Tegen de BBC zei hij dat Google meer mensen nodig heeft om de apps te screenen. De Belgische beveiligingsexpert Eddy Willems waarschuwde vandaag ook al voor malafide apps in de market. Uit zijn cijfers blijkt dat er in de eerste helft van dit jaar 273 procent extra kwetsbare apps op de markt kwamen.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl