NOS NieuwsAangepast

Geen verbod op ritueel slachten

Er komt voorlopig geen verbod op onverdoofd ritueel slachten, dat bleek vannacht na een urenlang debat in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer nam eerder het voorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren daarover aan.

Tijdens het debat in de Eerste Kamer kwam staatssecretaris Bleker met een compromis: hij wil afspraken maken met slachterijen en de islamitische en joodse gemeenschap, over onder meer de tijd dat een dier bij bewustzijn mag zijn. Ook wil hij regels over het aantal dieren dat ritueel wordt geslacht. Het is niet duidelijk of een meerderheid akkoord gaat met het compromis, Thieme vindt Blekers plan te vrijblijvend.

De Eerste Kamer-fracties van de PvdA en VVD schaarden zich bij de tegenstanders van een verbod. De PvdA noemt het symboolwetgeving en de VVD vindt dat de grondwet te veel wordt aangetast en dat de belangen onvoldoende zijn afgewogen. Er wordt volgende week nog wel gestemd over het voorstel. CDA, SGP en ChristenUnie waren al tegen de wet, vanwege het inperken van de vrijheid van godsdienst.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl