Higgsdeeltje: bestaat het wel of niet?
De geruchten gingen al een tijdje rond, maar op een bijeenkomst in het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) is het dan eindelijk bevestigd. In het Zwitserse Genève maakte CERN bekend dat het Higgs-bosondeeltje waarschijnlijk wel bestaat. Onderzoekers zijn al ruim veertig jaar op zoek naar dit deeltje.
Het Higgsdeeltje is het missende puzzelstukje in de natuur. Het deeltje zorgt ervoor dat alles in het universum massa heeft. Van de zon, tot de aarde tot het menselijk brein. De massa van een object bepaalt uiteindelijk wat we om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de miljarden sterren om ons heen. Alles heeft massa, maar het Higgsdeeltje vertelt eigenlijk waarom. Het Higgs-bosondeeltje is één van de bouwstenen van het leven. Het deeltje is zelfs zo belangrijk, dat het ook wel het God-deeltje wordt genoemd.
De onderzoeksgroep weet nog niet 100 procent zeker of het Higgsdeeltje wel of niet bestaat, maar ze hebben aanwijzingen dat het bestaat. Vandaag presenteerden ze voorlopige resultaten van hun onderzoek. De wetenschappers verwachten dat ze volgend jaar definitief kunnen zeggen of het Higgsdeeltje bestaat. Voor een definitief antwoord hebben ze meer data nodig zeggen ze.
Comic Sans
Dit is natuurlijk allemaal razend knap van de onderzoekers in Zwitserland, maar tijdens de presentatie van de voorlopige resultaten maakten ze wel een blunder. Verschillende twitteraars zagen via de livestream dat de powerpoint met het lettertype Comic Sans was gemaakt. Een lettertype dat niet erg geliefd is op internet en dus een storm aan reacties veroorzaakte.
Door: Elke