NOS NieuwsAangepast

Architect maakt excuses voor 9/11-look-alike

Een onbedoelde herinnering aan de aanslagen in New York. 'The Cloud' heet het project, waarbij twee hoge woontorens halverwege verbonden worden door een grote 'wolk'. Deze verbinding doet veel denken aan de rookwolk die ontstond toen de Twin Towers op 11 september in elkaar zakten. Het complex dat in 2015 in Seoul (Zuid-Korea) moet verrijzen, is ontworpen in Rotterdam.

Jan Knikker van architectenbureau MVRDV zegt geschrokken te zijn van de reacties. "Wij hebben het eerlijk gezegd nooit zo gezien. Bovendien reageerde in Korea iedereen positief. Het wordt daar gezien als een innovatief project en de vergelijking met de Twin Towers leeft daar niet zo." In Nederland en de Verenigde Staten is dat anders. "We krijgen mails van mensen die denken dat we willen provoceren en op deze manier geld willen verdienen aan de aanslagen." Op de website zegt het bureau maandag spijt te hebben van de onbedoelde gelijkenis: "We bieden onze excuses aan voor iedereen die we hebben gekwetst met het ontwerp."

Er bestaat een kans dat het ontwerp nog veranderd gaat worden, nu er zoveel ophef onstaan is. "De opdrachtgever was in eerste instantie heel positief, maar het kan dat zij het ontwerp nu willen aanpassen," vertelt Jan Knikker.

Twitter

Sommige Twitteraars zien graag een nieuw ontwerp. Russells Barton uit Londen vraagt zich bijvoorbeeld openlijk af of dit het meest beledigende ontwerp ooit is. Ook de Nederlandse Sydney Wurth doet het ergens aan denken. Hij noemt het bovendien "bizarre architectuur". Tegelijkertijd vraagt Hugo van Dijke zich af of hij dan misschien de enige is die het ontwerp juist "ontzettend mooi" vindt.

Door: Johannes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl