NOS NieuwsAangepast

LAKS roept scholieren op tot staking tegen 1040-urennorm

"Onbegrijpelijk," zo noemt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) de onverwachte actie van de Tweede Kamer om het aantal lesuren toch op 1040 te houden. Eind november werd namelijk besloten om de welbekende 1040-urennorm te behouden. Oftewel: de middelbare scholieren blijven opgehokt. Het LAKS is zwaar verontwaardigd over dit plotselinge voorstel en roept nu alle scholieren op om op 21 december massaal te staken.

Geheel onverwacht opperde de PVV eind november om de urennorm voor scholieren te laten staan op 1040. Het zou goed zijn voor leerlingen om meer les te krijgen, zeker als Nederland pleit voor een echte kenniseconomie. Na overleg in de Tweede Kamer werd al gauw besloten om hiermee in te stemmen. Hierdoor kwam een einde aan jarenlange heibel over het aantal verplichte lesuren.

Tot 2007 was de 1040-urennorm iets waar niemand zich druk om maakte. Totdat ruim 20.000 leerlingen opstonden en niet langer zoveel uur verplicht les wilden krijgen. Scholen zouden toch niet aan die norm kunnen voldoen. Na vele acties en protesten werd er in 2009 in Den Haag een commissie opgesteld die advies moest geven over deze urennorm. Die luidde: breng de verplichte uren terug van 1040 naar 1000.

Niet haalbaar

Maar door de vrij onverwachte stemming een week geleden is dat advies volledig van de baan. En daarom moet er volgens het LAKS een grootschalige actie worden opgezet. "Ik snap niet dat er wordt ingestemd met een urennorm die helemaal niet haalbaar is", zegt voorzitter Chanine Drijver. "Nu moeten scholieren zinloze uren gaan uitzitten op school." Volgens haar is het doel van de staking een wet te krijgen waarin zwart op wit staat dat ophokuren niet meer mogen voorkomen. "Daarvoor moet de Eerste Kamer het wetsvoorstel met een urennorm van 1040 verwerpen."

Het LAKS hoopt dat er op 21 december op de Dam in Amsterdam een grote demonstratie komt. Ook roepen ze alle scholen op om hun scholieren naar de hoofdstad te laten komen.

Door: Joanne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl