NOS NieuwsAangepast

Veel jongeren worden niet vrolijk van zesje op school

De helft van de Nederlandse scholieren en studenten baalt ervan als ze maar een zesje halen voor een proefwerk of tentamen. Ze hebben juist veel ambitie en vinden uitblinken op school leuk. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim dertienhonderd jongeren tussen de 12 en 25 jaar.

Het ambitieonderzoek onder Nederlandse jongeren is gedaan door het Platform Beta Techniek, een onderdeel van het ministerie van Onderwijs dat jongeren wil stimuleren beter te presteren op school. De helft van de jongeren blijkt zo'n stimulans dus helemaal niet nodig te hebben. Ze zeggen graag hard te werken op school, vooral om later een goede baan te kunnen vinden. Een kwart van de ondervraagde jongeren noemt de vakken op school uitdagend en een derde zegt dat hun omgeving ze uitdaagt tot betere prestaties.

Meer internationale concurrentie

Tegelijkertijd heeft de andere helft van de ondervraagde jongeren dus weinig ambitie op school. Ook internationaal gezien blijkt er nog wel wat te verbeteren aan het niveau van de Nederlandse scholieren. En dat terwijl ambitie in een wereld met toenemende internationale concurrentie steeds belangrijker wordt, zeggen de onderzoekers. Nederlandse toptalenten scoren vergeleken met andere landen relatief slecht en raken steeds verder achterop, blijkt ook uit het onderzoek.

Het Platform Beta Techniek geeft scholen adviezen om het beste uit hun leerlingen te halen, zodat straks nog meer jongeren niet langer tevreden achterover blijven hangen als ze maar net een voldoende hebben gehaald.

Door: Wouter

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl