NOS NieuwsAangepast

Amerikaan cel in voor 'beledigen' Thaise koning

Het beledigen van de Thaise koning is een Amerikaan duur komen te staan. De man moet daar 2,5 jaar de cel in voor majesteitsschennis. De 55-jarige Lerpong Wichaikhammat kreeg eerder een celstraf van 5 jaar, maar omdat hij schuld heeft bekend halveerden de rechters zijn straf.

Wichaikhammat is in Thailand geboren, maar woont al zo'n dertig jaar in de Amerikaanse stad Colorado. Daar handelt hij onder de naam Joe Gordon in auto's.

The King Never Smiles

De man zou koning Bhumibol hebben beledigd door delen van een in Thailand verboden biografie over hem in het Thais te vertalen en online te publiceren. Het gaat om het door Yale University Press uitgegeven The King Never Smiles. Toen hij in mei in Thailand was, werd hij opgepakt.

Koning Bhumibol (84) besteeg de troon al in 1950 en wordt in zijn land als een halfgod beschouwd. Hij is beroemd om zijn zwijgzaamheid. Ook over de politiek laat hij zich nauwelijks uit. Iedereen die in Thailand veroordeeld wordt wegens belediging van de koning, koningin of erfgenaam kan rekenen op lange gevangenisstraffen.

Liken = gevaarlijk

Zo waarschuwde de minister van informatietechnologie in het land vorige maand om geen berichten op Facebook te liken die beledigend zijn voor het koningshuis. Ook werd een paar weken geleden een 61-jarige man tot twintig jaar cel veroordeeld voor sms'jes waarin hij de koningin had beledigd.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl