NOS NieuwsAangepast

'Meer dakloze jongeren als kabinet niet ingrijpt'

Een recordaantal jongeren heeft zich vorig jaar gemeld bij opvangcentra. Het gaat om ruim 8800 jongeren die dakloos waren of te maken hebben gehad met huiselijk geweld, meldt brancheorganisatie Federatie Opvang (FO).

Tussen 2008 en eind 2010 steeg het aantal jongeren tussen de 18 en 22 jaar in de opvang van 6.275 naar 7.196. Daarnaast meldden vorig jaar 1595 kinderen tussen de 12 en de 17 jaar zich bij de centra. De federatie denkt dat er alleen maar meer jongeren in de opvang terecht gaan komen de komende jaren.

"Het is te gek voor woorden dat we als maatschappij niet in staat zijn om deze jongens en meisjes onderdak en een toekomst te bieden. Gemeenten en rijksoverheid moeten echt aan de slag om te zorgen dat ook jongeren die geen ouders hebben of daar geen beroep op kunnen doen, aan de maatschappij kunnen meedoen'', zegt de voorzitter van de Federatie Opvang.

Bezuinigingen

Volgens de organisatie hebben alle dakloze jongeren schulden. Ze hebben geen inkomen en zouden geen recht hebben op een uitkering. De FO pleit onder meer voor een betere inkomenspositie voor jongeren tussen de 18 en de 20 jaar. De bijstandsnorm voor deze groep zou niet genoeg zijn om van rond te komen.

Door de inperking van de uitkering voor jonge gehandicapten (Wajong), bezuinigingen op de sociale werkplaatsen en de aanscherping van de bijstand is de verwachting dat het aantal meldingen bij de centra alleen maar zal stijgen.

Staatssecretaris Van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner vindt ook dat de centrumgemeenten meer moeten doen om de aanpak van dakloze jongeren te verbeteren. Ze start daarom vandaag een TOUR zwerfjongeren gericht op de 43 centrumgemeenten voor maatschappelijke opvang.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl