NOS NieuwsAangepast

Rusland: als je niet levend aan wil komen

In welk land kan je beter niet op het vliegtuig stappen? Rusland. Dat blijkt uit onderzoeken van veiligheidsexperts naar negen dodelijke ongelukken met commerciële vliegmaatschappijen dit jaar in Rusland. Bij een van die crashes kwam een compleet professioneel hockeyteam om het leven. Het is zelfs zo erg dat veel buitenlandse bedrijven die personeel naar afgelegen werkplekken in Rusland moeten sturen, hun werknemers zelfs verbieden om een Russisch vliegtuig te nemen.

Verschillende andere, minder ontwikkelde, landen, staan al jaren bekend om hun veiligheidsproblemen, zoals Congo en Indonesië. Maar volgens het luchtvaartconsultantbedrijf Ascend in Londen heeft Rusland die landen dit jaar dus ingehaald.

Wat is er mis?

Onderzoekers stuitten op een massa grove overtredingen en slordigheden, zoals dronken crewleden, vervalste veiligheidsdocumenten en paniek onder piloten. Bij één ongeluk gebruikte de piloot het verkeerde geleidingssysteem, waardoor hij het toestel op een boom afstuurde, ver weg van de landingsbaan.

Acht van de negen vliegtuigen die dit jaar verongelukten, werden nog in het Sovjet-tijdperk gebouwd. Maar dat is niet eens het grootste probleem, zeggen de veiligheidsexperts. Het gaat vooral mis bij ineffectieve voorschriften, inefficiëntie bij kleine vliegmaatschappijen en slecht opgeleide piloten die niet de nieuwste veiligheidsmaatregelen nemen.

Dat was twee jaar geleden nog helemaal anders. In 2006 schakelde de overheid internationale hulp in om de veiligheid op te krikken. In 2009 waren er geen dodelijke vliegongelukken in Rusland. Sindsdien neemt het aantal ongelukken weer toe.

Spiegel van de maatschappij

Volgens de experts zijn de ongelukken te wijten aan de Russische overheid. De landelijke regelgeving is veel minder streng dan de regelgeving wereldwijd. Europese waakhonden van de luchtveiligheid noemen het een "spiegel van de maatschappij", waarin wetten en regels voortdurend worden genegeerd.

De Russische overheid moet internationale hulp inschakelen om de boel te verbeteren, zeggen de experts. Het Kremlin ziet de oplossing zelf in het sluiten van kleine vliegmaatschappijen en het aan de grond houden van de Sovjet-kisten. Dat zal het aantal ongelukken drastisch verminderen, denkt de overheid.

Geen crashende Toepolev 134-vliegtuigen meer

http://nos.nl/op3/artikel/250674-geen-crashende-toepolev-134vliegtuigen-meer.html

Nederlander onder doden russische crash http://nos.nl/artikel/249877-nederlander-onder-doden-russische-crash.html

Dansend vliegtuig boven Rusland

http://nos.nl/op3/video/238006-dansend-vliegtuig-boven-rusland.html

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl