NOS NieuwsAangepast

Tijd dringt op Klimaattop Durban

Bram Schilham, correspondent voor klimaat en energie, doet vanaf de Klimaattop in Durban verslag van de laatste week van de conferentie. De verwachtingen van die top zijn niet hooggespannen, omdat industriële grootmachten als Japan, Rusland en de Verenigde Staten niet meedoen.

Toch waarschuwde Europarlementslid Bas Eickhout van GroenLinks vandaag dat als Europa niet snel in actie komt, de klimaattop in Durban dreigt te mislukken. "Er is nog maar tot vrijdag tijd", zegt hij. Bij de conferentie in Zuid-Afrika proberen 194 landen om afspraken over minder CO2-uitstoot te verlengen. Europa wil doorgaan met het zogeheten Kyoto Protocol over minder CO2, maar alleen als andere landen ook na 2015 willen meedoen. China wil dat wel, maar alleen onder voorwaarden. Volgens Eickhout moet Europa dus snel met China om de tafel, maar gebeurt dat niet.

Als er geen akkoord komt, vervallen allerlei CO2-beperkingen. In Kyoto is afgesproken dat de inustrielanden in 2012 hun uitstoot van broeikasgassen met 5 procent moeten hebben verminderd ten opzichte van 1990.

Scheepvaart

Vandaag ging het op de top over een wereldwijde CO2-heffing op de scheepvaart, meldt Schilham. De opbrengst van die heffing zou terecht moeten komen in een speciaal klimaatfonds, waaruit projecten in ontwikkelingslanden worden betaald. Met een heffing zouden twee vliegen in één klap worden geslagen: reders krijgen een stimulans om hun schepen schoner te laten varen en er komt geld in het laatje. Ontwikkelingslanden hebben geld nodig om hun uitstoot te beperken en om zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Maar volgens Schilham is het nog maar afwachten of het plan het haalt. Grote landen als China en India hebben bezwaren, omdat die landen veel exporteren via hun zeehavens. Ook de Amerikanen zien er weinig in. De kans is daarom klein dat het komt tot concrete afspraken over zo'n belasting.

Vragen

Heb jij een vraag over de klimaatconferentie in Durban? Stel ze aan Bram Schilham via vragenoverdurban@nos.nl

Lees hier wat Schilham precies doet bij de top.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl