NOS NieuwsAangepast

Nooit meer zat ie wel of zat ie niet?

Ze lijken er dan toch echt te komen: camera's op de doellijn bij voetbalwedstrijden. Volgens voorzitter Sepp Blatter van de FIFA worden ze tijdens het WK voetbal in Brazilië, in 2014, voor het eerst neergezet. De camera's moeten dan registreren of de bal over de lijn is en of er dus een doelpunt is gemaakt.

Blatter zegt dat de FIFA al twee systemen heeft die goed en betrouwbaar zijn. De camera's moeten spooktreffers voorkomen. Een beruchte misser is die op het WK in Afrika in 2010, tijdens de wedstrijd Engeland-Duitsland. Een bal van Engeland ging ruim achter de doellijn, maar de scheids zag het niet en telde het punt dus niet mee.

De FIFA hield de doellijncamera's lang tegen, maar de wereldvoetbalbond gaat nu dus toch overstag. Waarom heeft het zo lang geduurd? "Blatter heeft jarenlang volgehouden dat "voetbal emotie is", zegt ouds-scheidsrechter Mario van de Ende. "Hij heeft altijd het menselijk oog boven het electronisch oog geprefereerd. Terwijl voetbal steeds meer een tv-sport is, miljarden mensen kijken mee."

Die nieuwe technieken zijn alleen maar goed, vindt Van de Ende. "Ik denk dat als ze dit gaan gebruiken, het hek van de dam is. Dan komt er een opmars van elektronica niet meer te stuiten is. Maar het is wel goed, het komt de fairplay en de sport ten goede omdat het nog altijd gaat om een zo goed mogelijk eindresultaat."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl