NOS NieuwsAangepast

Spelen de grote drie toch onder één hoedje?

Hadden jullie niet even een sms'je kunnen sturen? De Nederlandse Mededingingsautoriteit kwam vanochtend vroeg onverwacht op de koffie bij de drie grote telefoonproviders Vodafone, KPN en T-mobile. De NMa reageert daarmee op verklaringen van twee klokkenluiders die zeggen dat de providers al jaren illegale prijsafspraken zouden maken over hun telefoonabonnementen.

De verhalen van de klokkenluiders zijn in het bezit van Nieuwsuur, dat vanavond uitgebreid op het verhaal ingaat. Een van de klokkenluiders zou als directielid bij een van de drie bedrijven werken. De andere zou ook een directielid zijn geweest. Beiden zouden direct bij de prijsafspraken betrokken zijn geweest: "In mijn functie heb ik prijsafspraken waargenomen. Er zijn maar een paar mensen die bekend zijn met de details van de afspraken. Ik heb met meerdere van hen direct samengewerkt."

De andere klokkenluider noemt ook de namen van salesdirecteuren bij KPN en Vodafone die in zijn bijzijn overlegden over prijsafspraken: "In een overleg werden de mogelijke prijzen uitgewisseld voor mobiel internet. Iets later zag ik dat de prijzen inderdaad waren ingevoerd."

Keiharde concurrentie

Het tweetal kwam in contact met Nieuwsuur via PVV-kamerlid van Bemmel. Hij doet al een half jaar onderzoek naar de telecombranche. Met zijn onderzoek in de hand hoopt hij "keihard concurrentie te introduceren" in de telecommarkt.

In augustus kwamen de drie aanbieders vrijwel tegelijkertijd met nieuwe verhoogde tarieven voor mobiel internet en telefonie. Minister Verhagen vond toen dat een onderzoek niet nodig was. Tien jaar geleden werden de drie aanbieders al op de vingers getikt door de NMa. Toen hadden de aanbieders geheime afspraken gemaakt over de vergoeding van tussenhandelaren, zoals Belcompany en The Phonehouse.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl