NOS NieuwsAangepast

Tripje Charkov: misschien toch leuker dan gedacht?

Charkov, de stad van het op twaalf na grootste plein van de wereld. De stad van de kerk met de gouden torentjes en de universiteiten. En in de zomer van 2012 tijdens het Europees Kampioenschap voetbal misschien wel een compleet oranje stad. Voor iedereen die denkt aan een tripje richting de oost-Oekraïense stad, hier alle do's en don'ts.

Je denkt bij Charkov misschien aan een grauwe en saaie stad, maar dat valt nog best mee. De stad staat bekend als een industriestad, maar daarnaast wordt het ook nog overspoeld door studenten. Door de gehele stad staan namelijk universiteiten. Een op de vijf bewoners van de stad is student. Genoeg jonge mensen op straat en kroegjes om feest te vieren dus!

Als er even geen wedstrijd te zien is, kan je ook nog een beetje cultuur snuiven. Het vrijheidsplein is de grootste bezienswaardigheid in de stad. In 1991 werd het plein zo genoemd, daarvoor heette het het Dzerzjinski-plein, naar de revolutionair Feliks Dzerzjinski. Die was een van de oprichters van de bolsjewitische geheime dienst. In 1991 werd Oekraïne onafhankelijk en veranderde de naam van het plein.

De Sovjet invloeden zijn nog wel terug te vinden in het straatbeeld. Zo is er nog een beeld te vinden van Lenin op het plein, en de gebouwen in de stad zijn statig en grauw. Toch zijn er ook wat lichtpuntjes in de grauwe stijl: de kerk met gouden torentjes bijvoorbeeld. Deze Uspensky kathedraal ligt in het centrum van de stad, wat ook wel de 'universiteitsheuvel' wordt genoemd.

Praktische zaken

Nu zullen veel Oranjesupporters helemaal niet toekomen aan cultuursnuiverij. De eerste levensbehoefte op de oranjecamping is natuurlijk een lekkere hap eten en een goede pot bier. Hoeveel je daarvoor neer moet leggen? Wat de prijs betreft kan je maar beter niet in Nederland blijven, want in Oekraïne ligt het prijsniveau ongeveer 55 procent lager dan in Nederland. Vooral uit eten gaan is goedkoper dan in Nederland. Ze betalen hier overigens niet met de euro, maar met de Oekraïense Hryvnia (UAH). Een euro is ongeveer 10,81 Hryvnia.

En hoe krijg je een mooie Russische deerne mee je tent in?Je moet in ieder geval een goed woordje Russisch kunnen. Mocht dit niet jouw sterkste kant zijn, dan zijn hier wat woorden en zinnen die je kunnen helpen.

ja - da nee- nje alstublieft - pazjalste ik spreek geen Russisch - Ja nie gavarjoe paroeskie Wat is je naam? - Kak vas zovut Hoe gaat het? - Kak dela? Jij bent leuk! - tyj sym-paa-tietsj-naa-jaa Ik wil met je dansen - Jaa gat-sjoe staa-boj tan-tse-wat Ik wou dat ik je mee mocht nemen - Ja khotel by shtoby wozmozhno wzjat tebja soboi

En vraag je je af waarom die Oekraïners het steeds hebben over drug? Geen zorgen, want drug betekent daar gewoon vriend.

Veilig?

Het is niet altijd even veilig. Vandaag meldde de lokale nieuwssite infocorn.org nog dat je 's nachts donkere plekken in de stad moet vermijden. Dit was naar aanleiding van een schietpartij vannacht, waarbij een dode is gevallen.

Misschien is het dan toch verstandig om 's nachts op de oranjecamping te blijven. Erg veilig, want Nederland heeft zijn eigen eiland dat in de rivier ligt die door de stad loopt. Het metrostation ligt op loopafstand zodat alle Nederlanders makkelijk naar het stadion kunnen.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl