NOS NieuwsAangepast

Oranje samen met Duitsland en Portugal in poule des doods

Nederland is voor het komende EK-voetbal ingedeeld in poule B samen met Duitsland, Portugal en Denemarken. Met deze vier landen is deze poule de poule des doods van het EK 2012 in Polen en Oekraïne geworden. De loting voor de poulefase van het kampioenschap was vrijdagavond in het Olympisch Stadion van Kiev.

Doordat Nederland in poule B terecht is gekomen zal het elftal alle poulewedstrijden in de Oekraïense stad Charkov spelen. De eerste wedstrijd is op zaterdag 9 juni tegen Denemarken. De tweede wedstrijd tegen Duitsland is op woensdag 13 juni en de derde, tegen Portugal, op zondag 17 juni.

De volledige poule-indeling is als volgt: Poule A: Polen, Griekenland, Rusland en Tsjechië. Poule B: Nederland, Denemarken, Duitsland en Portugal. Poule C: Spanje, Italië, Ierland en Kroatië. Poule D: Oekraïne, Zweden, Frankrijk en Engeland.

Duitsland

De laatste wedstrijd tegen aartsrivaal Duitsland gaf de fans en spelers van het Nederlands elftal weinig vertrouwen. Oranje ging met de duidelijke uitslag 3-0 in Hamburg onderuit tegen onze oosterburen. Duitsland speelde dominant en liet in de oefenwedstrijd zien dat ze een voorname kandidaat zijn voor de titel van het volgende kampioenschap.

De laatste keer dat de buurlanden elkaar troffen op een groot toernooi was op het EK 2004 in Portugal en die wedstrijd eindigde onder andere door een doelpunt van Ruud van Nisterlrooy in 1-1.

Portugal

De laatste wedstrijden van Oranje tegen Portugal op grote toernooien zijn een slechte herinnering. Op het EK 2004 in Portugal verloor het Nederlands elftal met 2-1 van de Zuid-Europeanen en op het WK 2006 in Duitsland waren ze met 1-0 te sterk.

Denemarken

Het Deense elftal is de zwakke broeder van deze poule. Op papier heeft het Nederlands elftal het meeste kans om van deze tegenstander te winnen. Op het WK 2010 in Zuid-Afrika werden de Denen nog met 2-0 door Oranje opzij gezet. Toch moeten de Scandinaviërs niet onderschat worden. Tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het EK versloegen ze Portugal en werden ze de winnaar van hun kwalificatiepoule.

Charkov

Voor veel Nederlandse fans was het naast de tegenstanders ook van belang in welke stad het elftal de poulewedstrijden gaat afwerken. Bij de loting ging het hierbij tussen het Poolse Gdansk en het Oekraïense Charkov. Doordat Oranje in poule B terecht is gekomen is het Charkov geworden.

Charkov is de meest oostelijk gelegen speelstad in de Oekraïne. Het ligt dichtbij de grens met Rusland op zo'n 2200 kilometer van Nederland. Gezien deze afstand ging de voorkeur van de meeste Nederlandse fans die een wedstrijd willen bezoeken vast uit naar Gdansk. Om de Poolse stad te bezoeken hoeven de fans slechts zo'n 1100 kilometer te overbruggen.

16 landen

Het toernooi van komend jaar is het laatste EK met 16 landen. Bij het EK van 2016 in Frankrijk doen er 24 landen mee aan de eindronde. In de poulefase zijn er dan zes poules in plaats van de vier poules bij dit toernooi.

Op vrijdag 8 juni trappen Polen en Griekenland af voor de eerste wedstrijd van het toernooi. De finale van het toernooi is op zondag 1 juli in het Olympisch Stadion van Kiev.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl