NOS NieuwsAangepast

Steeds meer YouTube-miljonairs

Rondkomen van het uploaden van YouTube filmpjes: dat is een aantal Nederlandse YouTubers al gelukt. Sinds april is er een speciaal partnerprogramma, waardoor je geld kunt verdienen met je filmpjes. Daarvoor konden alleen de 'grote vissen' geld verdienen aan hun uploads, de 'miljonairs', qua views.

De afgelopen weken is Google, eigenaar van YouTube, begonnen met het actief werven van nieuwe 'partners'. En dat loopt goed. Maar hoeveel Nederlanders er precies meedoen, wil het bedrijf niet zeggen. "Die cijfers hebben we nog niet", zegt een woordvoerster.

€€€

Maar hoeveel kun je dan verdienen? Ook dat blijft mistig. In het contract dat 'partners' moeten tekenen, staat zelfs dat je niet mag praten over je verdiensten. Maar volgens Google kan de top 10 van 'partners' rondkomen van het systeem.

Thomas Smagge (20) staat in de top 10. Voor hem begon het allemaal met een imitatie van Justin Bieber in april 2010. "Ik heb nog geen balhaar", zingt hij in de persiflage. Inmiddels is dat filmpje ruim 5,6 miljoen keer bekeken. Nu maakt hij allerlei sketches. "In Amerika zag ik dat die heel populair waren, dus daar ben ik toen ook mee begonnen." Een parodie op Ke$ha is al ruim 3,3 miljoen keer bekeken.

YouTube verdient goed aan de 'partners' die meer moeite doen om views te halen op hun filmpjes. In 2010 steeg de advertentieuitkering aan 'partners' met 421 procent ten opzichte van 2009. De honderd grootste adverteerders gaven 269 procent meer uit op YouTube.

Door: Arno

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl