NOS NieuwsAangepast

Studeren? 'Ga maar niet naar Amsterdam'

Hij is er weer, de jaarlijkse keuzegids voor universitaire studies. Dit keer geen gejubel over geweldige universiteiten en de juiste keuze, maar flink wat kritiek. In het voorwoord stelt hoofdredacteur Frank Steenkamp dat er bij universiteiten te veel nadruk ligt op wetenschappelijk onderzoek. Onderwijs is daarom het ondergeschoven kindje.

Van alle universiteiten komt de Wageningen Universiteit als beste uit de bus. Dit komt vooral doordat het een kleinschalige universiteit is. Voor grote universiteiten met veel studies is het lastiger om hoog in dit klassement te komen. Er zijn dan natuurlijk veel meer studies waar iets op of aan te merken is. Op de tweede plek is de TU Eindhoven beland. De twee staan zo hoog doordat hun studies technische bedrijfskunde, werktuigbouwkunde en biomedische technologie goed beoordeeld zijn.

De keuzegids heeft ook een ranking gemaakt voor de grote universiteiten. In Amsterdam moeten ze zich zorgen maken, want zowel de VU als de UvA scoren slecht. Bij de UvA moet je al helemaal niet zijn, deze universiteit staat onderaan. Dit komt doordat er veel meer studenten zijn bijgekomen en er niet voor iedereen plek is. De informatie en communicatie gaan ook niet vlekkeloos en er is een grote uitval bij de propedeuse.

Van de grote universiteiten is Leiden de beste. Vooral als je rechten wil studeren moet je daar zijn. Nijmegen staat op nummer twee, daarna volgen Utrecht en Groningen.

Allerlei rankings

Er zijn talloze lijstjes met beoordelingen van universiteiten. Meestal worden universiteiten hier alleen beoordeeld op hun onderzoek en hun publicaties. De beroemde Shanghai rating is daar een voorbeeld van. Nederlandse universiteiten stonden allemaal in deze top 200, maar dat zegt dus weinig over het onderwijs. In september was Universiteit Utrecht nog de beste volgens de test van Elsevier. Zij baseerden zich overigens op Nederlandse hoogleraren. Ook op de Times Higher Education World University Ranking was Utrecht de beste Nederlandse universiteit, maar ook hier was onderzoek aan de universiteit een van de zwaarwegende criteria.

Veel lijsten dus en verschillende uitkomsten. De Keuzegids heeft zich gebaseerd op meningen van studenten en minder op het onderzoeksgedeelte. Toch blijft de studiekeuze lastig. Een internationaal goed aangeschreven universiteit staat natuurlijk lekker op je cv wanneer je een internationale baan ambieert, maar je wil natuurlijk wel goed onderwijs.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl