NOS NieuwsAangepast

Is wifi spermakiller?

Laptops. De naam suggereert al dat ze bedoeld zijn voor op je schoot, maar mannen kunnen ze beter ver weg houden van hun bovenbenen. Argentijnse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat de draagbare computers bijzonder schadelijk zijn voor hun 'voortplantingsgrondstoffen'.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Vruchtbaarheid en Sterilisatie'. De wetenschappers verzamelden het sperma van 29 gezonde mannen en plaatsten de helft van het zaad vlakbij een werkende laptop met wifi-verbinding. Na vier uur bleken die zaadcellen veel minder te bewegen en zou 9 procent van de cellen zijn beschadigd, bijna drie keer zoveel als bij de andere helft.

"Onze data suggereert dat het gebruik van een laptop, met draadloze verbinding, vlakbij de mannelijke voortplantingsorganen schadelijk is voor de kwaliteit van het sperma", schrijven de onderzoekers. Ze gaan nu bekijken of dit voor alle laptops en wifi-verbindingen geldt. Als dat zo zou zijn, dan moeten mannen ook nog eens goed nadenken of ze hun smartphone voortaan in hun broekzak stoppen en of ze inderdaad wel relaxt met de iPad op de bank kunnen hangen.

Warmte

Gelukkig zijn er ook nog onderzoekers die het niet helemaal geloven. "Er is getest met sperma buiten het menselijk lichaam, of de effecten hetzelfde zijn binnen het menselijk lichaam weten we dus niet," zegt Allan Pacey van de Universiteit van Sheffield. Dit betekent helaas nog niet dat het zaakje van de mannen veilig is in de buurt van laptops. De computers produceren nog steeds behoorlijk veel warmte en dat is nog steeds funest voor sperma.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl