NOS NieuwsAangepast

Afrikaanse jongeren weten onvoldoende over hiv

Zonder enig blik of blozen over condooms praten. Dat is in Nederland al jaren het geval en ook op onderwerpen als aids en hiv rust geen taboe meer. Ruim achtduizend kilometer onder ons ligt dat wel wat anders. In Zimbabwe wordt het praten over seksualiteit zoveel mogelijk vermeden. Dat is dan ook een van de redenen dat zeventig procent van de jongeren in Afrika niet genoeg basiskennis heeft over het oplopen van hiv en aids en de bestrijding daarvan. Dat blijkt uit een rapport van Stop Aids Now! die de avond voor de Wereld Aids Dag gepubliceerd is.

Het gaat om jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar die ten zuiden van de Sahara wonen. Uit het rapport, dat gebaseerd is op cijfers van Unicef en UNAIDS, blijkt dat er binnen die leeftijdsgroep dagelijks 2500 nieuwe geïnfecteerden bij komen. Meiden tussen de 15 en 19 jaar zijn het meest kwetsbaar.

Condooms

Veel jongeren in Afrika hebben wel ideeën over wat voorlichting precies is. En op het merendeel van de scholen wordt ook wel informatie gegeven over hiv en aids. Alleen schiet die vaak tekort. Dat er in Zimbabwe eigenlijk niet over condooms gepraat mag worden, staat de voorlichting natuurlijk in de weg. Daarnaast wordt er vaak wel verteld over hóe een condoom werkt, maar daar blijft het dan ook bij. Als het aan Stop Aids Now! ligt, dan kan het percentage zeker naar beneden gehaald worden. De kwaliteit van de voorlichting moet dan omhoog en daarnaast is het belangrijk dat de programma's die succesvol blijken, een goede financiering krijgen.

Ethiopië en Zimbabwe

Twee meiden uit Afrika maken zich al lange tijd druk om de voorlichting in hun eigen land. De Ethiopische Salem Agegnehu en de Zimbabwaanse Portia Gonyore geven nu zelf voorlichting op scholen over hiv en aids. Hierbij worden ze geholpen door Miriam Groenhof van Stop Aids Now! die zelf voorlichting geeft in Kenia.

Portia vertelt dat het heel moeilijk is in haar land om over condooms te praten. "Hier vindt men het raar om jonge kinderen al in te lichten over condooms en om met hen te praten over seks. Omdat het iets is voor na het huwelijk. En veel mensen denken dat condooms alleen nodig zijn voor in de prostitutie." In Ethiopië ligt dat volgens Salem wel wat anders, maar toch kan ook daar de voorlichting veel beter. "Lang niet iedereen wordt nog bereikt of wil het niet horen en dat zou niet zo moeten zijn. Ook realiseert men hier niet dat mensen al op jonge leeftijd aan seks doen."

Groenhof noemt voorlichting geven "een vak apart". "Sommige mensen denken dat het met een foto of poster wel volstaat." Ook zegt ze dat het belangrijk is om met goede methodes te komen. "Je moet de jongeren niet bang maken. Als je zegt dat je geen seks mag hebben en er verder geen info bij geeft, dat werkt natuurlijk niet." Ze vindt het jammer dat de overheden niet luisteren naar de onderzoeken die gedaan worden.

Internationale afspraken

Momenteel is er internationaal afgesproken dat het condoomgebruik van jongeren over vier jaar verdubbeld moet zijn en moet 80 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar genoeg kennis hebben over hiv en aids. Stop Aids Now! heeft het over een kantelpunt als het om dit onderwerp gaat en zegt de voorlichting nu goed te moeten aanpakken om naar een hiv-vrije generatie toe te werken.

Door: Joanne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl