NOS NieuwsAangepast

'Red de wetenschap' Studenten willen rapport Vonk inzien

"Red de wetenschap." Dat is de boodschap van de Nijmeegse studentenfractie asap. In een open brief in De Volkskrant van vanochtend roepen zij op om het integriteitsrapport naar de rol van onderzoeker Roos Vonk openbaar te maken.

De professor Sociale Psychologie aan de universiteit van Nijmegen was betrokken bij het schandaal rondom Diederik Stapel. Stapel verzon jarenlang data waardoor veel van zijn onderzoeken nep bleken. In zijn veelbesproken onderzoek naar de connectie tussen vleeseters en hufterigheid was Vonk de medeonderzoeker.

De Nijmeegse universiteit heeft onderzoek gedaan naar de integriteit van hun onderzoeker, maar wil het rapport niet vrijgeven. Volgens de universiteit is het de standaardprocedure om zo'n rapport geheim te houden om de wetenschappers te beschermen. "Het gaat hier niet om het verkeerd citeren of het opzettelijk achterhouden van verwijzingen, maar om fraude van een totaal andere orde", schrijft asap in de brief. "Wetenschap moet openbaar zijn."

De onderzoekscommissie vond dat Vonk niet schuldig is aan fraude, maar ze werd wel berispt om onzorgvuldigheid. Ze had wel wat kritischer mogen zijn. De universiteit van Tilburg deed eerder onderzoek naar Stapel en maakte dit rapport wel bekend omdat de fraude zo grootschalig was.

Het college van bestuur heeft nog geen reactie gegeven op de ingezonden brief. De universiteit blijft vooralsnog bij hun standpunt dat het rapport niet openbaar wordt.

Censuur

Het college van bestuur in Nijmegen krijgt steeds meer kritiek. Vorig jaar werd het Universiteitsblad Vox onder de paraplu van de afdeling communicatie geplaatst. Tegenstanders dachten dat het hierdoor voor het college van bestuur makkelijker zou worden om stukken niet goed te keuren.

Jolene Meijerink van asap geeft aan de universiteit wel wat transparanter mag zijn. Vorige week werd een column van Joep Bos-Coenraad uit het universiteitsblad Vox nog tegengehouden. Ook toen redacteuren een rondgang deden onder studenten en medewerkers over Vonk, kreeg het blad te horen dat het artikel niet geplaatst mocht worden. In plaats daarvan werd een reactie van rector Kortman naar buiten gebracht.

In 2010 haalde de universiteit het Algemeen Nijmeegs Studentenblad uit het introductiepakket. Het blad zou uitgaan en drinken promoten. Ouders zouden dan een verkeerd beeld van de universiteit krijgen.

Door: Eef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl