NOS NieuwsAangepast

Scholieren blijven 'opgehokt'

Middelbare scholieren blijven opgehokt: vanmiddag heeft de Tweede Kamer weer over de 1040-urennorm op middelbare scholen gepraat en besloten is het verplichte aantal lesuren op 1040 te houden. Verder wordt de zomerverkantie verkort van zeven naar zes weken, maar in plaats daarvan komen wel roostervrije dagen.

Hiermee komt een eind aan een langslepende kwestie. Eind 2007 kwam de norm groot in het nieuws, scholieren waren er klaar mee. Ze wilden niet langer verplicht 1040 uur per jaar les krijgen, want scholen konden niet aan die norm voldoen. Althans dat konden ze niet met echte lesuren en dus werden scholieren 'opgehokt'. Ze zeiden dat ze in een klaslokaal werden gezet en dan maar een beetje huiswerk moesten maken. Wat begon als een klein protest op een paar middelbare scholen eindigde met een grote demonstratie op het Museumplein in Amsterdam.

Zoals het gaat bij dit soort dingen werd er in Den Haag een commissie ingesteld. Deze club moest advies uitbrengen over de urennorm. Dat deden ze in maart 2009: breng de lesurennorm terug van 1040 naar 1000. Het advies werd breed gedragen, dus zowel in het onderwijsveld als in de politiek was men het er redelijk over eens. Tot een paar weken geleden...

PVV

De PVV vond toen vrij onverwacht dat de urennorm toch op 1040 moet blijven staan. Volgens de partij is het namelijk goed voor leerlingen om meer les te krijgen, zeker als Nederland weer een echte kenniseconomie wil worden.

De VO-raad, overkoepelende organisatie van middelbare scholen vindt dat in principe ook. Maar meer les betekent ook meer docenten en dat betekent uiteraard meer geld. Dat is er niet, dus is de raad niet blij met het PVV-plan. "we hebben lang over die norm gesteggeld en nu komt de PVV redelijk onverwacht met dit idee, dat is echt een onbegrijpelijke move."

LAKS

Uiteraard is het LAKS, het Landelijk Actie Komitee Scholieren, al helemaal geen voorstander van 't plan en dus was het volgens voorzitter Chanine Drijver tijd voor actie: "Het is tijd om in actie te komen, wij zijn tégen ophokuren en vóór meer onderwijskwaliteit. De 1040-urennorm kan niet gerealiseerd worden, scholieren mogen daar niet opnieuw de dupe van worden".

De scholierenclub liet zich vandaag op het Plein in Den Haag opsluiten in een kippenhok in de hoop dat Tweede Kamerleden voor de stemming van vanmiddag nog van gedachten zouden veranderen:"We zetten een groot kippenhok neer met scholieren en kippen erin; Nederlandse scholieren mogen niet meer zo worden 'opgehokt'."

Door: Martijn

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl