NOS NieuwsAangepast

Commissie waarschuwt voor nieuwe rellen in Londen

Als er nu niet keiharde maatregelen genomen worden, is de kans groot dat er snel weer rellen zijn in Londen. Dat is de conclusie van een tussentijds rapport van een Britse onafhankelijke onderzoekscommissie die de rellen van afgelopen augustus onderzocht, in opdracht van de overheid.

Tussen 6 en 10 augustus waren er hevige rellen in de Britse hoofdstad, die zich verspreidden naar andere steden in het land. Zo'n 13.000 tot 15.000 relschoppers deden daar aan mee.

Politie

Volgens de Riots Communities and Victims Panel ligt de schuld van de uitbreiding van de rellen voornamelijk bij de politie. Als die meteen al in Tottenham, waar het allemaal begon, en daarna de rest van Londen hard had opgetreden, hadden de rellen zich niet verspreid. Het leek alsof de politie "terugdeindse" waardoor "de straten voor het grijpen lagen", staat in het rapport.

Maar daarvoor ging het ook al mis. Nadat Mark Duggan in Tottenham was doodgeschoten, waardoor de rellen uitbraken, was er een "breuklijn" in de communicatie tussen de politie en de klachtencommissie van de politie. Er was onduidelijkheid over wat er precies gebeurd was, waardoor een geruchtenstroom op gang kwam op sociale media.

Nieuwe schoenen

Het panel ondervroeg duizenden betrokkenen. Ze hoorden verschillende redenen waarom mensen waren gaan rellen: van het willen hebben van nieuwe schoenen tot de behoefte om de maatschappij aan te vallen. Wat de redenen ook waren, ze waren in ieder geval niet politiek. Ze onderscheidden vijf soorten relschoppers: georganiseerde criminelen (vaak van buiten het gebied), gewelddadige criminelen, avondshoppers (die bewust gingen plunderen), opportunisten (door nieuwsgierigheid of sensatiezucht erop af gekomen) en toeschouwers.

In veel gebieden voelden de bewoners zich in de steek gelaten door de politie. En daarom is de conclusie dat er dus snel iets moet gebeuren om te voorkomen dat dergelijke onrusten weer uitbreken. Agenten moeten ervoor zorgen dat de prioriteit ligt bij het beschermen van burgers in plaats van bij commerciële bedrijven. En de politie moet z'n rampenscenario's direct herzien, staat in het rapport, omdat ze de controle volledig kwijt waren.

Compensatie

"Hoewel armoede geen excuus is om uit stelen te gaan, moeten we wel de onderliggende oorzaken aanpakken om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt", zei de voorzitter van de commissie. De commissie heeft elf aanbevelingen gedaan die de overheid, individuen, bedrijven en openbare diensten moeten opnemen. Eén daarvan gaat over de compensatie van slachtoffers, die nauwelijks op gang is gekomen. En de winkelstraten waar gereld werd, zijn sindsdien een stuk leger.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl