NOS NieuwsAangepast

Corbijn krijgt oeuvreprijs én optreden van Bono

Fotograaf Anton Corbijn kreeg vandaag uit handen van prinses Máxima een oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bij de uitreiking waren Bono van U2, Chris Martin van Coldplay en Herbert Grönemeyer aanwezig. De drie zangers traden samen met het Metropole Orkest op tijdens de uitreiking en Bono droeg een gedicht van Herman Brood voor, dat je hiernaast kan zien. "Hartstikke bijzonder en een blijk van waardering van hun kant", zei Corbijn daarover. "Ik waardeer het enorm."

Ook werden er speeches gegeven door Cees Nooteboom, Stephan Vanfleteren en Bart Chabot. Het Cultuurfonds toonde ook een videoboodschap van Tom Waits.

Corbijn krijgt een eigen fonds met 75.000 euro erin en dat wil hij uitgeven in zijn eigen woonplaats: Den Haag. Omdat hij dan een oogje in het zeil kan houden én omdat de regering in Den Haag zit: "Ook om een goed voorbeeld te geven over cultuurbeleid, het is een heel rechts iets om cultuur niet om je heen te willen hebben." Corbijn vindt dat er goed gekeken moet worden naar het opheffen van subsidies. "Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar het is eigenlijk een opgestoken middelvinger naar de regering."

Unieke kunstenaar

De fotograaf en filmmaker bouwde in de afgelopen veertig jaar een enorm portfolio op met bekende zangers, bands en filmsterren. Het Cultuurfonds noemt Corbijn een unieke kunstenaar en zegt dat hij een "internationaal voorbeeld is voor fotografen, ontwerpers en art directors".

Anton Corbijn (1955) begon zijn carrière begin jaren zeventig met het fotograferen van concerten en portretteren van musici, zoals Herman Brood en Elvis Costello. In 1980 brak hij vanuit Londen internationaal door met portretfotografie van onder anderen David Bowie en Captain Beefheart en later van Tom Waits, Miles Davis en U2. Voor tientallen artiesten en bands heeft Corbijn door de jaren heen platenhoezen gefotografeerd, logo's ontworpen, videoclips geregisseerd en het decorontwerp voor concerten verzorgd.

Een maand geleden regisseerde Corbijn nog live de YouTube-webcast van het concert van Coldplay in Madrid.

De toespraak van Anton Corbijn:

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl