NOS NieuwsAangepast

Klimaattop Durban lijkt mission impossible

In Zuid-Afrika komen de komende twaalf dagen 20.000 ambtenaren bijeen om het klimaat te redden. Dat is althans de bedoeling, maar veel hoop is er niet. Industriële grootmachten als Japan, Rusland en de Verenigde Staten doen toch niet mee.

De klimaattop in Durban is de zeventiende top in een reeks die in 1992 in Rio de Janeiro begon. De deelnemers besloten dat ze minder broeikasgassen moesten uitstoten. Daarmee moest worden voorkomen dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd meer dan 2 graden zou stijgen.

Vijf jaar later werden de eerste concrete afspraken op papier gezet. Dat gebeurde in het Japanse Kyoto. In 2012 moeten de industrielanden hun uitstoot van broeikasgassen met vijf procent hebben verminderd ten opzichte van 1990. Om dat voor elkaar te krijgen kan er worden gehandeld in uitstootrechten. In totaal hebben meer dan 191 landen het akkoord ondertekend, maar de VS besloten op het laatste moment om niet mee te doen.

'We moeten niet teveel verwachten'

Ruim twaalf jaar na de top in Kyoto kwamen de wereldleiders weer bij elkaar om te praten over een nieuw verdrag. Het moest een verlenging worden van het Kyoto-protocol. Van Obama tot Beatrix, iedereen kwam naar Denemarken. Helaas werd al snel duidelijk dat de grote jongens geen zin hadden in bindende afspraken. Opkomende landen als India en China vonden dat zij zich dan ook niet aan strenge afspraken hoeven te binden.

Een jaar later werd er dan toch iets besloten. In Cancún (Mexico) werd er afgesproken dat er een klimaatgeldpotje moet komen. Hoe de landen dat potje gaan vullen, gaan ze in Durban afspreken. De tijd begint te dringen, want de afspraken die in Kyoto werden gemaakt lopen in 2012 af. De Nederlandse delegatie is niet heel erg hoopvol: "We moeten inderdaad niet te veel verwachten van de conferentie", zegt delegatieleider Maas Goote.

De vooruitzichten zijn dus niet erg gunstig. Gelukkig was de vorige keer dat er een Nederlandse delegatie in Durban was wel heel succesvol.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl