NOS NieuwsAangepast

Weigerambtenaar is woord van het jaar

Geliefd is 'ie niet, de weigerambtenaar, maar het verschijnsel is wel gekozen tot het woord van het jaar. 1400 bezoekers van het congres van het Genootschap Onze Taal bepaalden dat gisteren. Weigerambtenaar kreeg 24 procent van de stemmen.

Op de tweede plaats eindigde Arabische Lente met 21 procent van de stemmen, gevolgd door plaszak en app met allebei 13 procent.

De stemmers konden kiezen uit een lijst van tien woorden die als de mooiste, opvallendste, treffendste en typerendste woorden van het jaar waren gekozen. De hele top 10 ziet er zo uit:

1. Weigerambtenaar (24%) 2. Arabische lente (21%) 3. Plaszak (13%) 4. App (13%) 5. Casinopensioen (8%) 6. Bedrijfspoedel (6%) 7. Eurocrisis (4%) 8. Occupy (4%) 9. Wordfeud (4%) 10. Schuldencrisis (3%)

Vorig jaar was gedoogsteun het Onze Taal-woord van het jaar, in 2009 was dat twitteren. In het dossier op hun site vind je de woorden van het jaar vanaf 2000, óók van andere talen.

Volgende week is er nog een verkiezing van het woord van het jaar, maar dan door het woordenboek Van Dale. Sinds 2009 doen ze dat niet meer samen met Onze Taal. Vorig jaar was het Van Dale-woord van het jaar gedoogregering. De Van Dale-verkiezing is op internet, vanaf dinsdag kan je stemmen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl