NOS NieuwsAangepast

MythBusters: inspiratie voor technische studenten

Kun je lopen op drijfzand? Kun je een stuk papier echt maar maximaal 7 keer opvouwen? Kon Archimedes echt de Romeinse vloot in vuur en vlam zetten met de zon en spiegels? Het zijn slechts enkele vragen waar de MythBusters de afgelopen negen jaar antwoord op hebben gegeven.

De twee presentatoren krijgen morgen een eredoctoraat van de Universiteit Twente. De reden? "Dankzij hun humoristische benadering weten zij wereldwijd een miljoenenpubliek, van vooral ook jonge kijkers, te interesseren voor wetenschap, technologie en het uitvoeren van experimenten", zegt de universiteit.

Inspiratie

Eén van de twee, Adam Savage, was vandaag al in Nederland om een lezing te geven aan studenten uit Enschede. Veel van hen zijn vaste kijkers "MythBusters was voor mij inspiratie om dingen te gaan onderzoeken", zegt Marjan van der Velde, student Technisch Wiskunde.

Als je de makers van het programma tien jaar geleden had verteld dat mensen zou op hun programma zouden reageren, dan hadden ze het niet geloofd. "Het idee dat het kinderen inspireert en dat het mensen aantrekt om zich te verdiepen in wetenschap. Dat hadden we nooit verwacht."

Naast het eredorect dat ze morgen krijgen, kregen de MythBusters eerder dit jaar al een Harvard Humanism Award. Voor het duo zijn dit belangrijke erkenningen. "We krijgen soms best kritiek krijgen om wat we doen. Vooral op internet. Maar het zijn vaak wetenschappers die het voor ons opnemen", zegt Savage hierover.

Koningin Beatrix

Morgen krijgt Savage dus het eredoctoraat van de Universiteit Twente. En daarbij is een bijzondere gast aanwezig. Koningin Beatrix bezoekt morgen namelijk de universiteit in Enschede om de ceremonie bij te wonen.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl