NOS NieuwsAangepast

Numerus fixus voor rechten en economie / bedrijfskunde

De Nederlandse universiteiten willen bij meer opleidingen een numerus fixus instellen. Het is al heel lang zo dat bij geneeskunde een beperkt aantal studenten wordt toegelaten. Een aantal psychologie-opleidingen deden dit ook al en sinds begin dit studiejaar is dat op alle Nederlandse universiteiten zo. Vanaf 2013 en 2014 komen daar weer nieuwe studies bij, omdat er teveel studenten zijn.

Rechten krijgt sowieso in heel Nederland een numerus fixus, laat de Vereniging van Universiteiten (VSNU) weten. Daarnaast wordt bij opleidingen op het gebied van economie / bedrijfskunde gekeken naar welke opleidingen er een beperking op de toelating krijgen.

"Er zijn een heleboel opleidingen in het domein economie / bedrijfskunde, dus de universiteiten gaan nu bekijken bij welke studies ze de numerus fixus precies willen invoeren", laat een woordvoerder van de VSNU weten. Dit geldt ook voor studies verwant aan rechten, zoals fiscaal recht.

Waterbedeffect

De universiteiten denken er wel over na om de regeling toe te passen op alle opleidingen, anders is er een kans dat de stroom studenten opschuift naar de studies waarvoor geen numerus fixus voor geldt. Dit wordt het waterbedeffect genoemd.

Stel bijvoorbeeld bedrijfseconomie een toelastingsbeperking krijgt en fiscale economie niet. Dan kan het zijn dat er opeens heel veel studenten fiscale economie gaan studeren en het probleem dus verschuift.

Commissie-Veerman

De commissie-Veerman kwam in het voorjaar van 2010 met plannen voor de hervorming van het hoger onderwijs in Nederland. Het academische karakter op universiteiten moet beter, de kwaliteit moet omhoog, studenten moeten sneller afstuderen en er moeten minder studenten uitvallen.

Om dat voor elkaar te krijgen moeten volgens de commissie-Veerman de overheid en de universiteiten lange termijnafspraken maken over het aantal op te leiden studenten en de hoeveelheid geld die de overheid daarvoor vrijmaakt. "Zo lang zo'n systeem niet bestaat, is het instrument van de numerus fixus de enige optie om de capaciteit van studentenstromen beter te reguleren", zeggen de universiteiten.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl