NOS NieuwsAangepast

52 Libische gewonden in Nederlandse Ziekenhuizen

Vorige week zijn er 52 gewonden uit Libië in ons land aangekomen. Dit gebeurt op verzoek van de Nationale Overgangsraad. Ze liggen verspreid over Nederlandse ziekenhuizen en revalidatiecentra. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de komst van de Libiërs niet ten koste gaat van de zorg voor Nederlanders. Bovendien betaalt Libië alle onkosten.

Nederland reageerde eind oktober op het dringende verzoek van de Nationale Overgangsraad om gewonden op te nemen. Het kabinet bepaalde toen dat er 50 gewonden mochten komen, mede door te kijken hoeveel plek er was in de ziekenhuizen. In overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken is dat aantal uiteindelijk verhoogd naar 52.

De selectie van de patiënten en de uitvoering van het project is door het ministerie van Buitenlandse Zaken in handen van Holland Intercare gelegd, een dochteronderneming van Achmea. Er zijn vanuit het ministerie geen voorwaarden gesteld, over wie wel en niet geholpen mocht worden.

Selectie

Het Libische (tijdelijke) ministerie van Oorlogsgewonden heeft een eerste selectie gemaakt. Het medische team van het Calamiteitenhospitaal in Utrecht heeft gekeken wie het hardste een behandeling nodig had en of ze in Nederland geholpen konden worden. Een woordvoerster van Achmea weet niet of het Libische ministerie heeft gekeken wie er wel of niet Kadhafi-aanhangers waren. Er is steeds gesproken over 'oorlogsslachtoffers'.

Ziekenhuizen in Libië zijn grotendeels verwoest door de strijd in het land. Daarom zijn andere landen gevraagd slachtoffers op te nemen. Ook andere Europese landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk vangen gewonden op.

Buddy's

Het Rode Kruis heeft buddy's geregeld die Arabisch spreken en die de slachtoffers bezoeken. Daarnaast hebben ze het Calamiteitenhospitaal in Utrecht ondersteund. Daar werden de slachtoffers als eerste opgevangen en in quarantaine gezet, vanwege een mogelijke MRSA-besmetting.

De Libiërs mogen maximaal zes maanden in Nederland blijven. De politieke achtergrond van de slachtoffers is niet bekend en er zouden dus Kadhafi-aanhangers tussen kunnen zitten. Volgens het Rode Kruis maakt dat niet uit omdat ze iedereen helpen. De 52 slachtoffers in ons land zijn uiteindelijk verspreid over ziekenhuizen en revalidatiecentra in 22 plaatsen. Vier Libiërs zijn al zodanig hersteld, dat ze binnenkort kunnen terugkeren naar hun vaderland.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl