Komt de protestsong terug?
In de jaren '60 en '70 was het een compleet muziekgenre: protestsongs. Bob Dylan en Jimi Hendrix, maar ook Boudewijn de Groot in Nederland stonden er bekend om. Maar ook veel andere artiesten lieten in die tijd hun mening horen via muziek. De laatste drie decennia werd er zo nu en dan nog wel protestlied gemaakt, maar is het toch wel stukken minder. Niet voor niets staat de Top 100 van Protestsongs die Radio 2 een paar jaar geleden uitzond bijna helemaal vol met oude platen.
De laatste tijd lijken er plots weer meer protestliederen te worden gemaakt en hoor je het woord steeds vaker vallen. De protesten tegen de crisis en de bezuinigingen zorgen blijkbaar voor inspiratie.
Occupy
De Volkskrant vroeg zich een week geleden al af waar de protestsong van Occupy-beweging bleef. Inmiddels is hij er: Ry Cooder, die actief aanhanger is van Occupy, maakte het nummer 'Wall Street Part of Town' vanwege de protesten. Op zijn laatste album lied de zanger zich al inspireren door de bankencrisis en op die cd staat onder meer het nummer: 'No Banker Left Behind'.
In eigen land maakte een groep artiesten samen met het Metropole Orkest een protestlied tegen de cultuurbezuinigngen. Onder meer Gordon, Trijntje Oosterhuis, 3JS, Lee Towers en Paul de Munnik zingen mee op 'Wereldwijd Orkest'.
Een paar weken geleden klapte de site van Claudia de Breij er uit, nadat ze er een protestlied voor de minderjarige asielzoeker Mauro op had gezet. Ze schreef het liedje op de melodie van de bekende protestsong 'Meneer de President' van Boudewijn de Groot.
Trend
Een paar liedjes zorgen uiteraard nog niet voor een trend. En protestliederen als eigen genre, zoals in de jaren '60 en '70 zullen waarschijnlijk nooit meer krijgen. Maar het zou zomaar zo kunnen zijn dat we het komende jaar weer vaker protestsongs gaan horen.
Door: Elger