Online op zoek naar vuurwerkbommakers

Er komt dit jaar geen nieuwe anti-vuurwerkcampagne. In plaats daarvan legt justitie het accent op het online opsporen van mensen die bijvoorbeeld vuurwerkbommen maken.

  • DUUR: 01 MIN 41 SEC
  • 1505 KEER BEKEKEN
Sluit video
Campagnefilmpje van Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers
Sluit video
Filmje van vuurwerkbommaker
Sluit video
Je bent een rund als je met vuurwerk stunt"
Sluit video
dinsdag 22 nov 2011

Jacht op makers vuurwerkbommen geopend

Jongeren steken knalvuurwerk afJongeren steken knalvuurwerk afANP

Vandaag zou de nieuwe vuurwerkcampagne van start gaan, maar die campagne komt er dit jaar niet. In plaats van tv-spotjes en internetfilmpjes om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk, kiezen het Openbaar Ministerie (OM), de politie en stichting Consument en Veilig voor een andere aanpak.

De politie gaat op jacht naar jongeren die zelf vuurwerkbommen maken en daar filmpjes van op internet zetten. Een nieuw team van Justitie, de Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers, speurt het internet af, op zoek naar de vuurwerkbommenmakers. Die krijgen een mailtje met een waarschuwing en moeten hun filmpje offline halen. "We hebben al 130 filmpjes gevonden van bommenmakers en waarschuwingen gestuurd", zegt Cees Meijer van Consument en Veiligheid. Wie niet luistert, wordt opgespoord en vervolgd.

Straffen

Daarnaast zijn sinds 10 november de straffen voor het maken en afsteken van illegaal vuurwerk verhoogd. Vuurwerkbommen maken is niet langer een overtreding, maar een misdrijf. Daarmee is bij een veroordeling de kans op celstraf groter.

De afgelopen jaarwisseling was het percentage ziekenhuisopnamen het hoogst over de afgelopen 10 jaar. Illegaal vuurwerk en zelfgemaakte bommen veroorzaakten 21 procent van alle 710 vuurwerkletsels die Spoedeisende Hulpafdelingen van ziekenhuizen behandelden. Twee mensen verloren het leven door zelfgemaakte bommen rond de laatste jaarwisseling.

Waarschuwing is nodig

Tjeerd de Faber, van het Nederlandse Oogheelkundig Genootschap en kinderoogarts, vindt de Task Force prima, maar hij had liever een waarschuwingscampagne gehad. Nu worden volgens Faber omstanders en de 'gewone' mensen die 'gewoon' vuurwerk afsteken links gelaten. "De helft van de vuurwerkslachtoffers die wij als oogartsen te zien krijgen, zijn omstanders. Mensen die te dicht er op staan, geen bescherming voor de ogen hebben. En de gewone afstekers moeten gewaarschuwd worden om zichzelf en ook de omstanders dus te beschermen."

Deel dit artikel