NOS NieuwsAangepast

Internetfora bieden hulp bij zelfmoordneiging

Verschillende jongerenfora zien dat steeds meer allochtone meisjes verhalen over zelfmoord online zetten. Onder andere Marokko.nl, Hababam.nl en Indianfeelings.nl trekken vanochtend aan de bel over de zelfmoordverhalen.

Het kenniscentrum Movisie opent daarom Jestaatnietalleen.nl waar de meisjes op terecht kunnen voor hulp. "Op de internetfora worden soms berichten gemaakt door meiden die een einde aan hun leven willen maken", zo zegt een woordvoerster van Movisie. "Er ontstaat dan discussie en soms worden er verkeerde adviezen gegeven. Webmasters kunnen er nu nog niet zoveel aan doen, daarom hebben wij Jestaatnietalleen.nl gemaakt waar ze naar kunnen doorverwijzen."

Familie-eer

De site moet voorkomen dat de meisjes daadwerkelijk afglijden richting suïcidaal gedrag. Volgens Movisie doen allochtone meisjes vaker dan gemiddeld een zelfmoordpoging. Ze komen volgens het centrum onder meer in de problemen door de soms beperkte bewegingsvrijheid thuis en de druk om de familie-eer hoog te houden.

Nu vermijden de meisjes hulpverleningsinstanties nog, zegt Movisie. Ze zijn bang dat hun problemen dan snel aan hun ouders worden doorverteld of dat je snel in een dwangbuis wordt gestopt.

Door: Arno

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl