NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse hoogleraar ontslagen om fraude

Het Erasmus Medisch Centrum ontslaat een hoogleraar vanwege fraude. De professor om wie het gaat, D. Poldermans, zou gegevens hebben verzonnen en zonder toestemming patiëntgegevens hebben gebruikt. Zijn werkwijze zou geen nadelige gevolgen hebben gehad voor patiënten. Vorige maand ontsloeg de Universiteit Tilburg hoogleraar Diederik Stapel vanwege grootschalige fraude. Ook bij het Radboud-ziekenhuis moest een onderzoeker vertrekken nadat er fraude was ontdekt.

Een aantal studies van hoogleraar Poldermans is beoordeeld door een onderzoekscommissie, die concludeert dat ze niet zijn "uitgevoerd volgens de geldende wetenschappelijke normen". Hij heeft onzorgvuldig gegevens verzameld en geen toestemming gevraagd aan patiënten. Ook zouden er gegevens verzonnen zijn. De hoogleraar onderschrijft die conclusie en zegt spijt te hebben van zijn acties. Het Erasmus MC biedt excuses aan aan de patiënten die betrokken waren bij de onderzoeken.

De zaak kwam afgelopen zomer aan het rollen toen een decaan signalen kreeg van mogelijk wetenschappelijk wangedrag door de hoogleraar in een lopend onderzoek. Dat onderzoek werd stopgezet en de hoogleraar werd op non-actief gesteld. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar andere studies van deze hoogleraar.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl