NOS NieuwsAangepast

Benetton trekt foto zoenende paus in

The United Colors of Benetton heeft een poster waarop te zien is hoe paus Benedictus XVI innig zoent met een Egyptische moslimgeestelijke, ingetrokken.

Het Vaticaan reageerde woedend op de gephotoshopte afbeelding en het kledingmerk heeft daarom besloten de afbeelding niet meer te gebruiken in de campagne. Benetton betreurt dat het beeld "de gevoelens van de gelovigen gekwetst heeft", aldus het bedrijf in een verklaring.

Een woordvoerder van het Vaticaan noemde de foto kort na publicatie "totaal respectloos" tegenover de paus.

Leiders

Niet alleen de paus is in de campagne te zien. Ook een gephotoshopte poster van onder andere Sarkozy en Merkel maakt onderdeel uit van de reeks afbeeldingen. En de Amerikaanse president Obama en de Venezolaanse president Chavez nemen elkaar ook nog eens vol op de mond. Het gaat om het UNHATE-project van Benetton. Het Italiaanse merk wil "de leiders en de burgers van de wereld uitnodigen om de 'cultuur van de haat' te bestrijden".

Volgens Benetton zijn het symbolische beelden van verzoening . "De posters moeten aanzetten tot reflectie over hoe politiek, religie en ideeën, zelfs als ze tegengesteld van elkaar zijn, nog steeds met elkaar moeten praten en bemiddelen." De foto's lijken geinspireerd te zijn op de beroemde Bruderkuss-afbeelding op de Berlijnse Muur. Daarop was een kus tussen de Oost-Duitse leider Erick Honecker en Sovjet-leider Leonid Brezjnev te zien.

Bescheiden kus

Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn kussend te spotten. Al is hun zoen wel wat bescheidener dan de rest van de wereldleiders.

Het bedrijf heeft geen toestemming gevraagd om de foto's van de leiders te gebruiken. Benetton zegt dat het in eerste instantie ook foto's van Indiase en Pakistaanse leiders wilde gebruiken, maar daar vanaf zag vanwege "mogelijke culturele gevoeligheden".

De posters zijn vandaag grepresenteerd en ook meteen op straat te zien in onder meer New York, Rome en Milaan. Bij de UNHATE-campagne hoort ook een film van regisseur Laurent Chanez en via de site wordt opgeroepen om zelf zo'n poster te maken.

Controversieel

Het is niet de eerste keer dat het Italiaanse kledingmerk shockeert met reclamecampagnes. Zo maakten ze eerder posters met daarop een zwarte vrouw die een blanke baby borstvoeding geeft of een poster met de gedachten van een terdoodveroordeelde.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl