NOS NieuwsAangepast

Kamer wil verbod op weigerambtenaren

De Tweede Kamer wil af van de weigerambtenaren. Dat zijn ambtenaren van de burgerlijke stand die vanwege hun geloof geen homostellen willen trouwen. GroenLinks eiste dat er vandaag gestemd zou worden over een verbod.

Geheel tegen de verwachting in, nam de Kamer de motie van GroenLinks aan. En anders dan gedacht stemde ook de PVV voor, waardoor een meerderheid ontstond van 84 stemmen tegen 58. De regeringspartijen VVD en CDA, en ChristenUnie en SGP stemden tegen.

VVD

Het was een lastige kwestie voor de VVD, omdat die eigenlijk voor een verbod is. "De VVD is duidelijk over het recht van homoseksuelen om met elkaar te trouwen: geen ruimte voor weigerambtenaren in Nederland", staat op de website van de partij. Maar de VVD moet ook de SGP te vriend houden, en die is tegen een verbod. "Dit is wat het CDA en VVD hebben afgesproken in het regeerakkoord, en de VVD is een partij die staat voor z'n afspraken", zegt onze verslaggever. "Ze hebben ook altijd gezegd dat het regeerakkoord boven hun verkiezingsprogramma gaat."

Het was al langer duidelijk dat een Kamermeerderheid van de weigerambtenaren afwilde, maar de kwestie leek op de lange baan geschoven, omdat het kabinet eerst advies wilde van de Raad van State. En de PVV was bezig met een initiatiefvoorstel om het weigeren per wet te verbieden. Tot nu toe was het standpunt van het kabinet dat het niet nodig is om weigerambtenaren te ontslaan, als er maar in elke gemeente een ambtenaar is die homo's in de echt kan verbinden.

Wat verandert er nu?

Wat de motie betekent voor dat besluit is onduidelijk. In principe moet het kabinet door de Kamer aangenomen moties uitvoeren, maar vrijdag werd besloten het nog eens aan de Raad van State voor te leggen. Ze willen nu eerst dat advies afwachten en dan een besluit nemen. "Maar vanwege de afspraak tussen CDA en VVD wordt dat antwoord waarschijnlijk: laten zoals het is", aldus onze verslaggever. En dan verandert er dus niets.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl