NOS NieuwsAangepast

Wifi van de kaart? Even nomappen

Misschien heb je Google's grote advertentie vanochtend wel gezien in de krant vanochtend. "Meer keuze voor gebruikers van draadloze wifi-routers", aldus de reclame. Het internetbedrijf heeft vandaag namelijk de mogelijkheid gelanceerd om te zorgen dat het geen gegevens meer opslaat van wifi-routers.

Google moet die mogelijkheid bieden en ook bekendmaken dat ze data opslaan, besliste het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) eerder. Ook internationaal kwam er kritiek op de opslag van de gegevens, omdat mensen er niet vanaf wisten en er ook niets tegen konden doen. Nu is er dus internationaal een opt-out mogelijkheid en om dat bekend te maken maakt Google zowel online als offline reclame.

Locatiebepaling

De zoekgigant gebruikt de locatie van wifi-routers om een locatiebepalingsdienst te leveren. Als je bijvoorbeeld op je smartphone met een kaarten-app de locatie opvraagt, gebruikt je telefoon de database van wifi-netwerken. Het toestel kijkt welke wifi-netwerken op dat moment om je heen zijn en controleert die met de gegevens die Google heeft opgeslagen.

Dat is overigens niet de enige mogelijkheid voor locatiebepaling, smartphones gebruiken ook GPS en de plaats van de antennes van 3G-netwerken.

Opslag

Voor locatiebepaling op basis van wifi-netwerken slaat Google dus gegevens als de netwerknaam en locatie op van wifi-routers. Het bedrijf verzamelt die gegevens onder meer met apparatuur in de Google Streetview-auto's.

Omdat er zoveel kritiek was op de opslag van die data, zijn in april de gegevens van 3,6 miljoen Nederlandse wifi-netwerken vernietigd. Google had de opslag namelijk vooraf moeten aankondigen en burgers een mogelijkheid moeten bieden om aan te geven dat hun netwerk niet mag mogen opgeslagen.

Google doet daarom nu de aankondiging via advertenties en heeft op internet een handleiding staan hoe je kunt zorgen dat je netwerk niet wordt opgeslagen. Dat doe je door achter de naam van je netwerk '_nomap' te zetten. Dus als je netwerk nu 'nosop3 redactie' heet, dan moet dat 'nosop3 redactie_nomap' worden.

CBP tevreden

Het CBP is tevreden met de manier waarop Google dit probleem aanpakt. Hun technologen gaan nog wel checken of Google inderdaad doet wat het belooft en of het echt werkt, maar "de methode met _nomap is te doen voor de gemiddelde Nederlander", zegt voorzitter Jacob Kohnstamm.

Andere bedrijven

Google is niet het enige bedrijf dat wifi-netwerken opslaat. Apple bouwt een zelfde soort database op, door vanaf iPhones de netwerknamen op een bepaalde locatie anoniem op te slaan. Zo kan Apple de database opbouwen zonder auto's rond te laten rijden, dankzij zijn gebruikers.

Als je '_nomap' in je netwerknaam zet is het niet zo dat andere bedrijven, zoals Apple, je netwerk niet meer opslaan. Google roept andere bedrijven wel op om dat ook te gaan doen, zodat er één methode is, waarmee mensen hun wifi-netwerken kunnen weren uit locatiedatabases. "Een eenduidige methode om ervoor te kiezen dat een router niet in een locatiedatabase wordt opgenomen, is uiteindelijk in het voordeel van alle gebruikers", aldus het bedrijf.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl