NOS NieuwsAangepast

Nog snel even skimmen

Door de invoering van het nieuwe pinnen kan er niet meer geskimd worden. Daarom zetten de skimmers nog snel een eindspurt in. In augustus was er een piek te zien in de meldingen van pinpassen die werden geskimd. Dat zegt Currence, die de veiligheid van het betalingsverkeer in Nederland in de gaten houdt.

Bij skimmen wordt de magneetstrip van een pas gekopieerd. Met de invoering van het nieuwe pinnen, waarbij je met de chip in je kaart betaalt, kan dit niet meer. In 2010 daalde de schade als gevolg van skimming naar 19,7 miljoen euro maar de eerste helft van 2011 is het toch weer gestegen naar 14,7 miljoen euro.

Daar trapt u niet in!

De snelst groeiende vorm van internetcriminaliteit is phishing. Daarom start de Vereniging van Nederlandse Banken vandaag een campagne om mensen te behoeden voor deze vorm van internetfraude.

Een 'phisher' stuurt een e-mail waarin wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens en inlogcodes. Vaak staat zo'n e-mail vol met spelfouten en daar trap je natuurlijk niet in. Maar de criminelen zijn slim en sturen daarna nog een mail waarin ze aangeven dat er een nepmail is verzonden en dat ze nu graag de inloggegevens willen om te checken of er niets weg is. Voor sommigen klinkt dat wel geloofwaardig in de oren en trappen ze toch in de val.

De campagne 'Nepmail, daar trapt u niet in!' wil duidelijk maken dat banken nooit om zulke gegevens zullen vragen, hoe geloofwaardig het ook allemaal klinkt.

Door: Eef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl