NOS NieuwsAangepast

FBI naar de Olympische Spelen?

De Verenigde Staten gaan mogelijk zelf beveiliging meesturen met hun atleten naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dat zegt de Britse krant The Guardian op basis van anonieme bronnen. De VS vindt dat de Britten slecht omgaan met de veiligheid daar en besluit dus het heft in eigen handen te nemen.

Tijdens de Spelen lopen er verschillende soorten beveiliging rond. De stad zelf wordt door de politie in de gaten gehouden, maar het Olympisch dorp en de stadions worden door de organisatie beveiligd en de organisatie moet dat dus ook zelf betalen. Ze dachten dat er 10.000 mensen nodig waren, maar na onderzoek blijken dat er 21.000 te zijn. Maar er is te weinig tijd en geld om nog zoveel mensen klaar te stomen voor de zomer. Het Britse leger wil wel 5000 militairen uitlenen, maar dan is er nog steeds een tekort.

FBI

De Amerikanen denken dat ze extra kwetsbaar zijn op het massale evenement. Ook de Britten houden rekening met terroristische, maar de Amerikanen zijn extra bang voor een aanslag van terreurgroepen als al-Qaida. De bescherming van hun sporters durven ze niet op de Britse beveiliging te vertrouwen daarom willen ze 1000 beveiligers mee sturen. De helft van hen zijn agenten van de FBI. Ook zijn de Amerikanen niet onder de indruk van de Britse reactie op de rellen afgelopen zomer.

De Britten zijn 'not amused' door het plan van de VS. Ze zijn al geirriteerd omdat de Amerikanen in hun ogen extreemhoge eisen stellen. "Ze zitten overal bovenop en bemoeien zich overal mee", zegt een Britse bron. "De Britten hebben al veel rekening gehouden met de Amerikanen, maar de Amerikanen laten niets aan het toeval over." Volgens Arjen van der Horst kunnen de Britten de Amerikaanse beveiligers weigeren, maar zal de Britse overheid dan sterk onder druk worden gezet.

Voorbereidingen

Volgens van der Horst lopen de voorbereidingen van de Spelen verder op rolletjes. Het Olympisch stadion is zo goed als af. Touroperators en hoteleigenaren hebben wel aan de bel getrokken omdat ze minder aanmeldingen krijgen. Toeristen lijken te worden afgeschrikt door de drukte van de Spelen. Waarschijnlijk komen de meeste bezoekers uit Groot-Brittannië zelf. De kaartverkoop gaat namelijk wel hard, er wordt verwacht dat alle kaartjes worden verkocht.

Door: Eef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl