NOS NieuwsAangepast

Mediterrane Herfst: EU-leiders vallen als blaadjes van de bomen

Tijdens de Arabische Lente moesten de dictators in Tunesië, Egypte en Libië al het veld ruimen en nu zijn ook regeringsleiders aan de overkant aan de beurt. Na de Spaanse Zomer is de Mediterrane Herfst een feit. Als eerste trad de Griekse premier Papandreou af en dit weekend sneuvelde Berlusconi. Werd er in de Arabische wereld vooral gestreden voor de vrijheid, in Europa krijgen de leiders de schuld van de economische problemen. Who's next? De Spaanse premier Zapatero.

Vervroegde verkiezingen

De Spaanse premier ontbond in september zijn kabinet en schreef vervroegde verkiezingen uit. Die zijn volgende week. Zijn regering stond al tijden zwaar onder druk. Er zijn in Spanje dagelijks protesten tegen het beleid van de regering, die volgens velen te weinig doet om de grote problemen in het land op te lossen.

Bijna 5 miljoen Spanjaarden zitten zonder werk en financieel staat het land er ook bijzonder slecht voor. In oktober verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van Spanje naar Aa2, twee niveaus lager dan bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland. Zapatero heeft zich ook niet verkiesbaar gesteld voor een volgende termijn.

De verwachting is dat zijn partij PSOE ook zware verliezen zal leiden. De centrum-rechtse Popular Party stevent af op een absolute meerderheid in het parlement. Van de 350 te verdelen stoelen gaan er waarschijnlijk zo'n 190 naar de PP. De socialistische kandidaat Alfredo Rubalcaba, nu vice-premier, is weliswaar populairder dan Zapatero maar zal volgens de laaste peilingen niet meer dan 120 plaatsen weten te veroveren.

Onrustig Europa

In de rest van Europa blijft het onrustig. Na het vertrek van Papandreou wordt er in Griekenland nog behoorlijk gepuzzeld aan een regering van nationale eenheid. Die nieuwe onafhankelijke regering moet de bezuinigingen gaan invoeren waar de rest van Europa op zit te wachten. In Italië wordt binnen een recordtijd een nieuw kabinet samengesteld onder leiding van oud-eurocommisaris Mario Monti. En in Portugal wordt alweer hevig gedemonstreerd tegen het bezuinigingspakket dat de kersverse regering van Pedro Coelho daar wil doorvoeren. De partij van Coelho stuurde afgelopen zomer de vorige regering met een motie van wantrouwen naar huis, maar is nu zelf het middelpunt van kritiek.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl