"Eenderde van de Nederlanders wil gulden terug"
De PVV kondigde vrijdag in De Telegraaf aan dat ze wil onderzoeken of de terugkeer van de gulden haalbaar is. Maurice de Hond heeft daarop de mening van 2500 Nederlanders gepeild en wat blijkt? Eén op de drie wil de gulden terug. Van de PVV-kiezers wil 72 procent dat. 43 procent van de ondervraagden zou daar wel een referendum over willen.
Oud-Kamervoorzitter Weisglas vindt het gevaarlijk dat de PVV serieus denkt over herinvoering van de gulden. In het tv-programma Buitenhof zei hij dat dat de onrust over de euro alleen maar erger maakt. En dat zou verregaande consequenties kunnen hebben, aldus Weisglas. Hij zei ook dat Wilders in het buitenland wordt gezien als deel van de Nederlandse regering.
Geert Wilders kreeg veel commentaar, maar ook bijval uit onverwachte hoek. Minister De Jager van Financiën zei vrijdag al niets te zien in een onderzoek. "Terug naar de gulden moeten we niet doen. Dat is geen optie", aldus De Jager. Hoewel hij vindt dat Wilders over zijn eigen onderzoeken gaat, zegt De Jager dat de onrust die hierdoor gecreërd wordt "erg onhandig" is. "Het is belangrijk dat we nu stabiliteit en rust hebben. Maar de heer Wilders zit niet in de regering, dus ik kan er niet te veel over zeggen."
Sigaretten
De Jager wijst ook op de verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar het loslaten van de euro. Wilders zegt in reactie daarop dat die onderzoeken zijn uitgevoerd in een andere tijd en dat de huidige ontwikkelingen vragen om nieuw onderzoek. Hij wordt daarin gesteund door econoom Arjo Klamer van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij noemt het onderzoek een goed idee. "Er moet worden gekeken naar de kosten van de organisatie, de financiële consequenties en de macro-economische gevolgen." Klamer gaat zelfs nog een stapje verder, hij filosofeert over de gevolgen van terugkeer naar de gulden. "De economie zal even stil moeten houden. Dan heb je geen geld om dingen te kopen en zal men bijvoorbeeld sigaretten gaan gebruiken om te ruilen."
VVD, CDA en oppositiepartij PvdA reageren verder laconiek op het PVV-voorstel. "Ze moeten vooral onderzoeken wat ze willen", zegt het PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. "We zien er inhoudelijk niets in, want het opgeven van de euro gaat veel geld kosten." Oppositiepartij SP staat positiever tegenover het plan. "Wij willen alleen terug naar de gulden als in de euro blijven duurder is", zegt het SP-Kamerlid Irrgang. "Nu is dat nog niet zo, maar dat moment komt wel dichterbij."