NOS NieuwsAangepast

Ophef over dragen van poppy

In Nederland is 11 november een dag voor carnaval en Sint Maarten, maar in het Verenigd Koninkrijk en Canada worden vandaag alle oorlogsslachtoffers herdacht. Op 11 november 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog.

De afgelopen weken liepen veel Engelsen met een poppy, een klaproos, op hun kleding. Daarmee geven ze aan Remembrance Day te steunen. Het dragen van een poppy is een steeds grotere trend. Volgens correspondent Arjen van der Horst lopen steeds meer mensen op straat met zo'n roos.

Op tv is de bloem helemaal niet weg te denken. In de Londense tv-studio staat volgens hem zelfs een bak klaprozen die presentators kunnen opspelden. Vergeet je het, dan wordt je met de nek aangekeken.

FIFA

Heel het Britse volk viel deze week over de FIFA heen. De voetbalbond verbood de Engelse voetballers de klaproos op hun shirt te dragen tijdens de wedstrijd tegen Spanje van zaterdag. Op nationale shirts is het verboden om politieke symbolen te dragen.

Premier Cameron noemde het verbod van de FIFA absurd en zelfs prins William schreef een brief naar de bond waarin hij hen vroeg het verbod in te trekken. Uiteindelijk mag de ploeg geen geborduurde roos op de borst dragen, maar mogen ze wel een zwarte band om de arm dragen met de poppy er op. In Wales en Schotland lossen ze het anders op, daar dragen ze het voor de wedstrijd op hun trainingsjacks.

McDonalds

In Canada mogen McDonalds-medewerkers de klaprozen niet op hun kleding spelden. Hoewel de roos prima zou passen bij het geel rode logo is de keten bang dat de bloem in het eten valt. "Klaprozen staan erom bekend dat ze niet goed blijven zitten", zegt een woordvoerder. Daarnaast kunnen er veel bacteriën op het speldje gaan zitten.

De Canadezen zijn not amused door de actie van de fastfoodketen. Juist door de aanwezigheid van Canadezen in Afghanistan is de dodenherdenking een belangrijke dag waarbij iedereen een poppy kan bijdragen.

Door: Eef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl