NOS NieuwsAangepast

Trappistenbier niet aan te slepen

De trappisten hebben last van ruimtegebrek. De zeven erkende brouwers in België en Nederland kunnen de vraag van hun bier amper aan. De krant De Tijd noemt het een ware trappistenhype.

De van nature kleinschalige brouwers hebben al sinds februari problemen om de vraag bij te benen. Volgens de zakelijk directeur van abdij Orval, François de Harenne, is de vraag sindsdien alleen maar toegenomen. In zes jaar tijd is het marktaandeel van de trappisten met acht procent gestegen naar 12,8 procent.

Bij Orval ging de productie in tien jaar omhoog met 25 miljoen liter tot 65 miljoen liter bier, maar klanten moeten soms tot wel twee weken wachten op hun bestelling.

Koningshoeven

Bij La Trappe, gebrouwen op het Tilburgse Koningshoeven, zijn er ook flinke problemen: "Iedere week is er bij ons wel een bepaald biertje op en wordt de levering vertraagd," zegt directeur Thijs Thijssen. "Speciaal bieren worden steeds populairder en wij merken dat behoorlijk in de vraag naar La Trappe."

In Tilburg gaan de brouwers nu extra gisttanken plaatsen, waarmee ze meer bier kunnen brouwen. Daar is dus nog ruimte, want de monniken kunnen niet zomaar buiten het klooster gaan produceren. Dan raken ze namelijk hun 'Authentiek Trappist Product'-keurmerk kwijt.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl