Wereldwijd offerfeesten: van aanslag tot naastenliefde
Vandaag, morgen en overmorgen vieren miljoenen moslims over de hele wereld het Offerfeest en bijna overal wordt het feest verschillend gevierd. Het middelpunt van de feestelijkheden ligt in Mekka.
Nog voor de opkomst van de islam was Mekka een belangrijke plek op het Arabisch schiereiland. De stad lag op een belangrijke karavaanroute. Sinds 600 na Christus is het voor moslims verplicht om eens in het leven een pelgrimstocht (Hadj) naar Mekka te maken. De stad is ook verboden terrein voor niet-moslims. Op de Hadj komen jaarlijks miljoenen pelgrims naar Mekka. Er vallen daarom met enige regelmaat gewonden en doden in het gedrang.
In Nigeria gaat het er ook minder vredig aan toe, daar vielen afgelopen vrijdag 69 doden bij aanslagen van een radicale islamitische sekte. Zij grijpen de feestelijkheden aan om 'de misdaden tegen hun eigen mensen en andere burgers' te stoppen. Gelukkig staat in andere delen van de wereld het Offerfeest zelf centraal.
Bagels behouden
In het oosten van Turkije kan men de komende dagen duizenden dekens, jassen en andere hulpgoederen verwachten. Door de aarbeving van afgelopen oktober leven daar nog veel mensen in tenten. De offerfeesten zijn voor velen aanleiding om aan naastenliefde te doen.
In New York hebben ze misschien wat minder behoefte aan hulpgoederen, maar daar wisten twee Pakistaanse taxichauffeurs wel hun favoriete broodjeszaak te redden. Coney Island Bialys and Bagels, een van de oudste Joodse broodjeszaken van de stad, moest sluiten omdat er niemand was die de zaak kon overnemen. Volgens Peerzada Shah, een van de nieuwe eigenaren, maakt het niet uit dat het een joodse zaak is met islamitische eigenaren: "Ik maak eten voor iedereen, hier at ik 16 jaar geleden mijn eerste bagel!"
Het eten staat ook in Nederland centraal, want dit is waarschijnlijk het laatste offerfeest waarbij er nog ritueel mag worden geslacht. Het wetsvoorstel om het onverdoofd slachten van dieren te verbieden ligt te wachten op de goedkeuring van de Eerste Kamer. De wet moet voorkomen dat dieren onnodig veel lijden tijdens de slacht, maar volgens Joodse en Islamitische slachthuizen is het vooral een inbreuk op de vrijheid van godsdienst.
Hoe beleef jij de offerfeesten? Laat het ons weten.
Door: Tim