NOS NieuwsAangepast

'Uitzendbureaus werken mee aan discriminatie'

Bedrijven die geen trek hebben in allochtone uitzendkrachten, krijgen vaak medewerking van uitzendbureaus. Dat blijkt uit een onderzoek van Evelien Loeters en Anne Backer, twee sociologen van de Vrije Universiteit. Volgens hen levert driekwart van de uitzendbureaus geen allochtone uitzendkrachten als een bedrijf daar om vraagt.

De onderzoeksters deden alsof ze van een callcenter waren, dat op zoek was naar personeel. En ze zeiden erbij dat ze liever geen Marokkaanse, Surinaamse of Turkse kandidaten wilden. Drie op de vier keer zeiden de uitzendbureaus daar geen nee tegen.

Afkomst

De sociologen belden met in totaal 187 uitzendbureaus in Nederland. In hun telefoongesprekken noemden ze steeds een van de drie etnische groepen. Daaruit bleek dat Marokkanen het meest gediscrimineerd worden. Die verschillen zijn volgens de onderzoeksters echter te klein om daar uit de conclusie te trekken dat het verschil in afkomst invloed heeft op de discriminerende verzoeken. Eén op de zeven uitzendbureaus gaf aan dat discriminatie wettelijk verboden is, maar gingen toch in op het verzoek.

Hollandse polderjongen

Voor een oud-intercedent van een uitzendbureau zijn de conclusies van het onderzoek niet verrassend. "Ik ben weleens in staat geweest om de naam van iemand te veranderen." Ze vertelt dat opdrachtgevers het niet altijd expliciet aangeven. "Maar zodra wij CV's opsturen van zowel allochtonen als autochtonen, krijgen we die van de allochtonen gelijk teruggestuurd met de reactie dat ze 'een echte Hollandse polderjongen' zoeken." Al zegt ze dat opdrachtgevers vaak ook met het verzoek komen, omdat ze negatieve ervaringen hebben met buitenlanders. "Dan is bijvoorbeeld een Marokkaan zes weken op vakantie in Marokko en dan belt ie daarna naar het bedrijf toe om te zeggen dat ie nog drie weken langer daar blijft, omdat zijn opa is overleden. Dan zegt de opdrachtgever ook dat hij dat risico niet nog eens wilt lopen."

Smoesjes

Larby Zouhair is zelf Marokkaans en werkt bij een uitzendbureau. Hij merkt elke dag dat allochtone kandidaten niet worden uitgenodigd. "Ik denk dat het komt door de beeldvorming in de media." Als voorbeeld vertelt hij dat het uitzendbureau vijf allochtone jongeren voorstelde aan een slijpbedrijf. Het bedrijf wilde die niet hebben, maar toen Zouhair vijf Nederlandse jongens doorstuurde van wie de CV's minder goed waren, werd er wel binnen een week iemand van hun aangenomen. De opdrachtgevers zeggen niet direct dat het komt door de afkomst van de kandidaten, maar ze verzinnen volgens Zouhair allerlei smoesjes. "Maar daar prik ik zo doorheen."

Geschokt

Het NBBU, de brancheorganisatie voor MKB uitzendbureaus, en het MKB zelf zijn "erg geschrokken" van de resultaten van het onderzoek. "Het is een schrikbarende hoeveelheid bureaus." Het NBBU bood al cursussen aan intercedenten aan, maar zegt nu met nog betere voorlichting en handvatten te komen hoe intercedenten met verzoeken om moeten gaan.

Minderhedenorganisaties in Nederland vragen staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken naar aanleiding van het onderzoek om een harde aanpak van het discrimineren van niet-westerse migranten. De minderhedenorganisaties zijn geschokt over de omvang van die praktijk, zeggen ze in een gezamenlijke verklaring.

Door: Joanne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl