NOS NieuwsAangepast

Beelden van Russische spionnen in actie

Altijd al willen weten hoe het echte spionnenleven eruit ziet? De FBI heeft hun onderzoek naar Russische spionnen in de Verenigde Staten naar buiten gebracht. Het 10-jarige onderzoek heet Operation Ghost Stories en nee, volgens de FBI heeft het niks met Halloween te maken dat we de informatie nu krijgen. Het zou puur toeval zijn.

Veel clichés van het spionnenbestaan komen naar boven. Zo kun je op de vrijgegeven beelden zien dat twee mannen elkaar op straat tegenkomen en tassen met elkaar verwisselen. Net als in James Bond-films graven ze geheime voorwerpen op en gebruiken ze codetaal.

We kunnen het onderzoek allemaal bekijken nadat verschillende persbureaus een Amerikaans WOB-verzoek hadden ingediend.

Anna Chapman

Eén van de spionnen op de beelden is Anna Chapman. De roodharige Russin is in verschillende filmpjes te zien die zijn vrijgegeven. Zo drinkt ze koffie in New York met een undercover FBI-agent die zich voordoet als een medewerker van de Russische ambassade.

Het gesprek vond plaats in juni 2010 en is één van de laatste momenten in het onderzoek. Chapman koopt na het gesprek een telefoon onder een valse naam en komt niet opdagen bij een tweede afspraak. Daarna wordt het spionnennetwerk opgerold.

De tien Russische spionnen zijn in de VS gearresteerd en geruild tegen spionnen die Rusland voor het Westen in de gaten hielden. De Russen werden in eigen land beloond met de hoogste eer.

Voor Chapman hield het verhaal daar niet op. Op dit moment is ze een bekende Russische presentatrice en speelt ze een rol in de regerende politieke partij.

Door: Eef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl