Geen verblijfsvergunning voor Mauro
Mauro krijgt geen verblijfsvergunning. Een motie van PvdA en Christenunie, waarin werd gevraagd om een uitzonderingspositie voor kinderen zoals Mauro, werd verworpen met 72 leden voor en 78 tegen. De regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartner PVV en de SGP stemden tegen.
Een motie waarin het kabinet werd gevraagd specifiek aan Mauro een verblijfsvergunning te geven, werd ook verworpen. Nu kan de Angolese jongen alleen nog aanspraak maken op een studievisum.
'Het maximale'
Het CDA besloot vanmorgen al dat dit de beste optie was voor Mauro. Daarmee wilde de partij in ieder geval voorkomen dat Mauro al binnen afzienbare tijd naar Angola moet. Het was de uitkomst van het overleg vanmorgen binnen de Tweede Kamerfractie. Volgens fractieleider Van Haersma Buma was een studievisum het 'maximale' wat er in zat voor de jongen.
Eigenlijk zou Mauro het studievisum aan moeten vragen vanuit Angola, maar dit hoeft van het CDA niet. "Gezien de enorme storm rond Mauro, kun je niet van hem vragen dat hij eerst teruggaat naar Angola om daar het visum aan te vragen", aldus Van Haersma Buma. "Het is een eerlijke oplossing die ook is uit te leggen aan de gezichten die we niet kennen."
CDA-er Kathleen Ferrier, die zich sterk heeft gemaakt voor een langer verblijf van Mauro in Nederland, verantwoordt zich over de uitkomst van vandaag. Ze zegt onder meer dat ze 'vol overtuiging' tegen de moties heeft gestemd om Mauro een verblijfsvergunning te geven. Ze verdedigt het studievisum als oplossing. Lees hier haar verhaal.
Niet genoeg
Vanmiddag werd er een demonstratie gehouden op het Plein in Den Haag. De demonstranten wilden op die manier protesteren tegen de dreigende uitzetting van Mauro. De betogers vinden het eventuele studievisum voor Mauro niet genoeg en hijzelf zegt niet te weten of deze oplossing goed uit zal pakken. "Ik ben over anderhalf jaar klaar met mijn opleiding, kan ik hier dan wel blijven?"
Ook de organisatie Defence for Children heeft in een persbericht laten weten dat een studievisum geen oplossing is voor Mauro: "Mauro heeft recht op zekerheid, dat biedt een studievisum niet. Defence for Children is teleurgesteld over het zogeheten 'akkoord' dat de coalitiepartijen zeggen te kunnen sluiten over het lot van Mauro."
Hoeveel Mauro's zijn er eigenlijk?
De hele Mauro-discussie is lastig, omdat een uitzondering misschien wel betekent dat heel veel andere uitgeprocedeerde asielzoekers vinden dat ze dan ook een verblijfsvergunning moeten krijgen. Maar om wie gaat het eigenlijk? Vorige week maakten we er al een item over.
Er zijn verschillende definities om de hoeveelheid Mauro's vast te stellen.
Leers: 1000?
Tijdens het CDA-congres afgelopen weekend schatte Leers dat er ongeveer 1000 andere Mauro's zijn. Hij baseerde zich op het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen dat is uitgeprocedeerd.
Dienst Terugkeer en Vertrek: 75
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft weer een andere kijk op de zaak. Ze hebben zich gebaseerd op cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek. Het gaat volgens hen om 75 jongeren. Dit zijn uitgeprocedeerde alleenstaande minderjarigen, die meedoen aan een project om de jongeren voor te bereiden op de terugkeer naar het land van herkomst.
Nidos: 2500
De organisatie die opvang regelt voor alleenstaande minderjarige asielzoekers, spreekt over 2500 gevallen. Deze definitie is niet zo strikt, ze hebben het dan over de jongeren die ze onderdak geven. De meeste jongeren zijn tussen de 14 en 18 jaar oud.
Defence for Children: maximaal 5
De organisatie die opkomt voor de belangen van Mauro, Defence for Children, denkt dat de gevallen op één hand te tellen zijn. Ze hebben het over jongeren die voor hun twaalfde naar Nederland zijn gekomen als alleenstaande minderjarige asielzoeker. Daarnaast zitten deze jongeren voor langere tijd in één pleeggezin en zijn al 8 jaar hier.
Oppositie: meer dan 1000
De oppositie legt de lijn bij verwesterde asielzoekers. Dan heb je het over honderden gevallen. Dan zijn de illegale asielzoekers nog niet eens meegerekend, dus denken ze dat het gaat om duizenden asielzoekers.
Door: Iris