NOS NieuwsAangepast

Koran-verbrander for President?

Terry Jones, Amerikaanse dominee en koranverbrander, heeft zichzelf kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2012. Op de website van Stand Up America! staan aankondigingen van toespraken door het hele land en zeven kernpunten van het verkiezingsprogramma van Jones.

De leider van een kleine kerkgemeenschap in Florida werd wereldnieuws in 2010 toen hij het plan aankondigde om tweehonderd korans publiekelijk te verbranden. Bij protesten in het Midden-Oosten kwamen vervolgens twintig mensen om het leven. Onder andere generaal David Patraeus, Sarah Palin en President Barack Obama riepen Jones op om af te zien van zijn actie. De domine besloot daarop de boeken niet te verbranden. Een half jaar later stak hij alsnog een exemplaar van het boek in brand.

In zijn verkiezingsprogramma komt de Islam niet voor. Het gaat voornamelijk over het terugdringen van overheidsuitgaven en het verminderen van bureaucratie. Hoe Jones dat allemaal wil gaan doen vertelt hij nog niet. Hij wil ook alle illegalen uit Amerika ´deporteren´.

Onafhankelijk

Voor een presidentscampagne is veel geld nodig. Daarom vraagt de dominee om een bijdrage op zijn website. "Ondersteun ons met geld zodat we doorkunnen gaan met ons gevecht tegen de radicale Islam" staat er onder het pamflet. Jones is niet van plan mee te doen met de voorverkiezingen van de Democraten of Republikeinen. Hij doet als onafhankelijke kandidaat mee aan de presidentsverkiezingen.

Sinds de koranverbrandingen geeft Jones door het hele land toespraken. Gekleed is een wit T-shirt of leren jack preekt de dominee over zijn 'kruistocht tegen de Islam'. Van zijn kerkgemeenschap in Gainesville, Florida zijn slechts vijftig mensen lid.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl