NOS NieuwsAangepast

Update voor Britse troonopvolging: hoe zit het elders?

Een revolutie in de Britse Monarchie: de regels rond de troonopvolging worden gemoderniseerd. Dat betekent dat als Catherine Middleton en prins William als eerste een meisje krijgen, zij aanspraak maakt op de troon. Nu is het nog zo dat een zoon voor een oudere zus gaat.

Zestien landen van het Britse Gemenebest hebben dat op een bijeenkomst in de Australische stad Perth besloten. Het voorstel kwam van de Britse premier Cameron. "Simpel gezegd is het zo dat als de hertog en hertogin van Cambridge een klein meisje krijgen, dat meisje op een dag onze koningin wordt", zei hij.

Niet van deze tijd

De Britse troonopvolger kan voortaan ook met een rooms-katholiek trouwen. Dat was volgens de oude wetgeving verboden. Die wet komt uit de 17e eeuw en is volgens Cameron niet meer van deze tijd.

"Het idee dat een jongere zoon de troon kan bestijgen, in plaats van een oudere dochter, alleen omdat hij een man is, of dat een toekomstig vorst iemand kan trouwen met een ander geloof, behalve het katholicisme. Deze denkwijze is in strijd met de moderne landen die we zijn geworden", aldus de premier.

Hoe zit het in andere landen?

Vanaf 1814 mogen vrouwen aan het hoofd staan van het Nederlandse koninkrijk. Op dat moment kwamen dames ook alleen in aanmerking wanneer er geen mannen beschikbaar waren. In 1983 kwam hier verandering in, toen werd ook hier het eerstgeboorterecht ingevoerd.

Zweden was redelijk vooruitstrevend, zij kwamen al in 1980 met deze wetswijziging. België was wat later met het invoeren van de regel, daar wordt sinds 1991 de eerstgeborene koning of koningin.

Toch was Groot-Brittannië niet de enige monarchie met de ouderwetse regel. Er zijn veel landen die het pas laat hebben ingevoerd. In Denemarken mag de eerstgeborene pas sinds 2009 de troon op en Nepal wijzigde de regel pas in 2006. Ook in Noorwegen en Luxemburg geldt het eerstgeboorterecht pas sinds een paar jaar.

Spanje blijft een vreemde eend in de bijt, hier hebben mannen toch nog voorrang. Dit is wel al tijden een punt van discussie in het land.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl