NOS NieuwsAangepast

Clean Air wil helderheid over rookverbod

Roken in de kleine cafés, Clean Air Nederland heeft er tabak van. De belangenorganisatie start daarom een bodemprocedure tegen de Staat. Met de procedure wil Clean Air dat het rookverbod weer voor de hele horeca gaat gelden.

Omdat de kleine cafés zonder personeel de asbakken weer op tafel hebben staan houden ook de grotere cafés zich niet meer aan het rookverbod. Dat is schadelijk voor zowel het personeel van de grote cafés als voor de bezoekers.

"Duizenden werknemers, meestal jonge studenten, werken daarom in een kankerverwekkende omgeving." zegt Willem van den Oetelaar van Clean Air. De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit zou ook slecht controleren en te lage boetes opleggen aan de overtredende cafés.

KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds zijn het met Clean Air eens. Het huidige beleid zou in strijd zijn met de tabakswet en met afspraken die de regering met de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie heeft gemaakt. In die afspraken beloofde de regering een streng ontmoedigingsbeleid te zullen voeren en werknemers te beschermen tegen de schadelijke effecten van rook.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl