NOS NieuwsAangepast

NFI creëert virtuele plaats delict

De plek van een moord kun je maar op één moment onderzoeken: vlak na de moord. Daarna wordt alles opgeruimd en kun je geen onderzoek meer doen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) denkt daar iets op gevonden te hebben. Er wordt morgen een speciaal CSI Lab geopend in Den Haag waar het mogelijk is om met een soort 'virtual reality'-bril een digitale plaats delict te betreden en te verkennen. Zo blijft zo'n plaats delict altijd intact en te onderzoeken. Vandaag mag de pers er naar kijken.

In het nieuwe CSI The Hague werkt het NFI samen met kennisinstituten en hightech bedrijven, zoals TNO, het Academisch Medisch Centrum van de UvA, Capgemini, de TU Delft en Philips. De gemeente Den Haag en het ministerie van Economische Zaken subsidiëren het project, dat in totaal zo'n vijf miljoen euro kost.

Augmented reality

"Een plaats delict kun je maar één keer onderzoeken", zegt het NFI. "Sporen die over het hoofd worden gezien zijn voorgoed verloren. Binnen CSI The Hague zijn de bovengenoemde bril ('headmounted device') en een tablet tot stand gekomen, waarmee onderzoekers op een plaats delict driedimensionale opnames kunnen maken en waaraan ze met 'augmented reality'-techniek bevindingen en opmerkingen kunnen toevoegen. Ook zijn er camera's ontwikkeld die warmtesporen en bloedsporen vastleggen.

In het CSI Lab kunnen de gemaakte beelden worden geprojecteerd en bewaard. Vervolgens kunnen rechercheurs en forensisch onderzoekers, nog lang nadat de echte plaats delict is vrijgegeven, met gebruik van 'serious gaming'-technieken de PD virtueel onderzoeken en hypotheses testen. Het is ook mogelijk om scenario's virtueel te simuleren.

De onderzoekers zelf worden ook aan onderzoek onderworpen in het CSI Lab. Hun gedrag kan gemonitord en geanalyseerd worden. Zo kunnen vanuit de observatiekamer onder meer de hartslag en de looproutes van de aanwezigen worden gevolgd.

In 2009 ging het project om het lab te bouwen van start.

Door: Harro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl